Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Zelenski. Imagini istorice cu preşedintele României, alături de cei mai importanţi lideri ai Europei VIDEO

Klaus Iohannis a ajuns joi dimineaţa în jurul orei 10 la Kiev, unde li s-a alăturat lui Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi, pentru o întâlnire cu preşedintele Volodimir Zelenski ce ar putea fi decisivă pentru cursul războiului.

16 iun. 2022, 14:12

Klaus Iohannis a ajuns la Kiev cu un tren separat faţă de ceilalţi trei lideri, joncţiunea făcându-se în capitala Ucrainei. Preşedintele României a fost aşteptat la gară de Olga Stefanişina, vicepremier pe probleme de integrare europeană şi euro-atlantică a Ucrainei, iar apoi a vizitat alături de Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi oraşul Irpin, greu încercat de bombardamentele ruşilor.

Volodimir Zelenski nu i-a însoţit pe cei patru lideri în periplul lor prin greu încercata localitate din regiunea metropolitană a capitalei, întâlnirea mult-aşteptată având loc joi după amiază.

Înaintea intrării la convorbiri, demnitarii au făcut tradiţionala fotografie împreună, una care ar putea fi istorică nu doar pentru cariera politică a lui Klaus Iohannis, aflat într-un moment de cumpănă alături de cei mai importanţi lideri din Europa. Însăşi cursul războiului din Ucraina s-ar putea schimba după convorbirile de joi.

Citeşte şi Motivul prezenţei lui Klaus Iohannis la Kiev, alături de liderii Franţei, Germaniei şi Italiei. Cu ce scop l-a invitat Macron să meargă în Ucraina

Miercuri, în România, Emmanuel Macron a prefigurat într-o oarecare măsură mesajul pe care îl va transmite Europa lui Zelenski. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, iar europenii vor fi prezenţi la rândul lor la masa negocierilor, aducând garanţii de securitate, a spus Macron, în conferinţa susţinută la baza Mihai Kohălniceanu.

„Dorim să construim şi pacea, ceea ce înseamnă că la un moment dat focul trebuie să înceteze şi discuţiile trebuie să se reia. Împreună cu preşedintele Zelensky am reafirmat că noi, europenii, împărtăşim acelaşi continent. Geografia este încăpăţânată şi Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost şi ieri şi unde va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem război cu poporul rus, nu dorim să îl nimicim – ceea ce s-a spus de către alţii, în alte ocazii.

Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, aceasta va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să vină să ne umbrească viitorul„, a afirmat preşedintele francez.

Citeşte şi Minat noaptea, aruncat în aer în timpul zilei. Imagini inedite cu distrugerile provocate de apărătorii ucraineni, ruşilor VIDEO