Klaus Iohannis: „Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile”

Președintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, după discuţia pe care a purtat-o cu membrii Guvernului la Palatul Cotroceni.

RomaniaTV.net
15 iul. 2020, 10:53
Klaus Iohannis: „Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile”

Klaus Iohannis, despre coronavirus: „Situaţia epidemiologică nu este bună”
    • Am analizat situaţia epidemiologică, măsurile care se impun pentru perioada următoare
    • Situaţia epidemiologică nu este bună. Am avut şi astăzi peste 600 de persoane detectare cu COVID-19. 
    • Vreau să vă spun trei lucruri, dragi români: Protejaţi, protejaţi, protejaţi-i şi pe alţii.
    • Purtatul măştii, păstrarea distanţei sunt metode sigure pentru a opri răspândirea acestei epidemii. Respectaţi normele. 

Se vor păstra doar restricţiile aflate acum în vigoare

  • În acest condiţii în care nu doar că nu scade numărul bolnavilor, ba creşte iarăşi, este evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, însă se vor păstra doar restricţiile care sunt acum în vigoare.
  • Nu se prevede introducerea de noi restricţii, cum, din păcate, având această evoluţie, nu poate fi vorba de a introduce noi relaxări.

Iohannis: Guvernul pregăteşte revigorarea economică

  • În acest context, totuşi îngrijorător, dorim să continuăm măsurile care vor duce la revigorare economică. Nu vor fi luate măsuri care inhibă economia.
  • Guvernul are în pregătire şi o să prezinte la momentul oportun noi acte normative şi hotărâri care pun în practică programul de revigorare economică care a fost prezentat.
  • Revigoarea economică este extrem de importantă după această perioadă complicată prin care am trecut. 
  • Tot în legătură cu revigoare economică este şi discuţia pe care o voi avea vineri și sâmbătă discuții la Bruxelles, în Consiliul European 
  • E foarte important ca România să obţină o sumă cât mai consisentă pentru revigorarea economiei. Pentru asta mă voi lupta acolo, împreună cu mine şi  toată echipa României.
  • În concluzie, starea de alertă continuă. Atenţie! Protejaţi-vă! Protejaţi-i pe ceilalţi!

La şedinţa pe care şeful statului a convocat-o la ora 14 au participat premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul de Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

După şedinţa de la Palatul Cotroceni, urmează ca la ora 16 să se întrunească membrii Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

La ora 17:30 va avea loc şedinţa de Guvern. Este de aşteptat ca Guvernul să anunţe prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării.

Cel mai probabil, nu vor fi luate măsuri de relaxare, în condiţiile în care numărul infecţiilor cu noul coronavirus a crescut în ultimele zile.

Autorităţile încă nu au anunţat dacă vor introduce noi restricţii, având în vedere creşterea numărului de cazuri de COVID-19.

Ministrul Economiei: Suntem pe un platou al cazurilor de COVID, sper să rămânem aici cel puţin, o perioadă de timp, apoi să coborâm