Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, întâlnire după neînţelegerile pentru formarea coaliţiei

Preşedintele Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, liderul PNL, urmează să se întâlnească, marţi, la Palatul Cotroceni, după ce şeful statului a anunţat că nu au fost întrunite condiţiile pentru desemnarea unui premier.

15 dec. 2020, 09:50
Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, întâlnire după neînţelegerile pentru formarea coaliţiei

Klaus Iohannis şi Ludovic Orban au o întâlnire în această dimineaţă pentru a discuta despre realizarea coaliţiei de guvernare cu USR PLUS şi UDMR, au precizat surse politice.

Întâlnirea are loc în contextul blocajului din negocieri produs de dorinţa PNL de a obţine atât postul de premier, cât şi de cel de preşedinte al Camerei Deputaţilor. USR PLUS și UDMR cer ca cele două posturi politice să fie împărțite cu celelalte partide din coaliție, notează G4Media.

Cel mai probabil, premierul demisionar va fi convins de Klaus Iohannis să renunțe la șefia Camerei Deputaților, fie preşedintele va avansa informal o altă propunere de premier pentru a debloca negocierile.

Ludovic Orban vrea să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, după consultările cu partidele parlamentare, că în 21 decembrie se va constitui noul Parlament. Președintele a declarat că încă nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma noul Guvern și urmează noi consultări.

Prima rundă de consultări a adus la un schimb de opinii între reprezentanții formațiunilor politice parlamentare și președinte, a declarat Iohannis.

„Însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern. Am primit astăzi chiar câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează”, a declarat Iohannis.

Având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, Iohannis a spus că sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament.

„Vă informez că intenționez să convoc noul Parlament pentru data de 21 Decembrie. Săptămâna viitoare luni se va constitui noul Parlament”, a conchis Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Astăzi nu sunt întrunite condiţiile pentru desemnarea unui premier. Convoc Parlamentul pe 21 decembrie

În replică, copreședintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, spune că se mai gândește dacă reprezentanții formațiunii pe care o conduce vor fi prezenți la ședința de constituire a noului Parlament, anunţată de Klaus Iohannis pentru 21 decembrie.

Citeşte şi: George Simion, după ce Iohannis a anunţat că va convoca noul Parlament pe 21 decembrie: „Ne mai gândim dacă participăm”