Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu vizitează joi o şcoală ecologică din Buzău VIDEO LIVE

Preşedintele Klaus Iohannis vizitează marţi Şcoala Gimnazială nr. 11 din Municipiul Buzău, în contextul Zilei Mondiale a Mediului şi a Zilei Învăţătorului, anunţă Administraţia Prezidenţială.

07 iun. 2022, 13:05
Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu vizitează joi o şcoală ecologică din Buzău VIDEO LIVE

Preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Învăţământului Sorin Câmpeanu, miniătrii Dezvoltării şi Mediului Cseke Atilla şi Tanczos Barna şi preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu sunt aşteptaţi marţi la Şcoala Generală nr. 11 din municipiul Buzău, despre care primarul municipiului afirmă că este prima unitate de învăţământ din România sută la sută eco.

Şcoala Gimnazială nr. 11 reprezintă un model pentru alte instituţii de învăţământ din România, având în vedere că „îmbină calitatea educaţiei oferite elevilor cu componente specifice şcolilor verzi”, iar „clădirile unităţii de învăţământ includ o serie de elemente de infrastructură şcolară sustenabilă”.

Administraţia Prezidenţială menţionează că Raportul „Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile”, axa verde a Proiectului România Educată, cuprinde numeroase măsuri pentru dezvoltarea unei infrastructuri şi a unei culturi şcolare sustenabile.

Raportul Administraţiei Prezidenţiale s-a aflat în consultare publică în prima parte a anului 2022, forma sa actuală urmând să fie disponibilă marţi pe site-ul instituţiei, mai arată sursa citată.

Citeşte şi: Comuniştii moldoveni, indignaţi de declaraţiile lui Marcel Ciolacu: „România se pregăteşte să anexeze militar Republica Moldova”

„Obiectivul general al raportului este ca şcolile să devină exemple de bune practici în materie de sustenabilitate pentru a inspira elevii – ca viitori cetăţeni activi – să adopte un comportament adecvat de protecţie a mediului. Beneficiile unei infrastructuri educaţionale „verzi” sunt multiple şi generează o creştere a stării de bine a elevilor şi a profesorilor, precum şi o creştere a calităţii învăţării. În plus, şcolile eficiente energetic pot contribui substanţial la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la reducerea consumului de energie şi, implicit, a cheltuielilor cu energia în unităţile şcolare”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Implementarea Raportului „Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile” necesită un efort transpartinic, instituţiile centrale şi locale, organizaţii neguvernamentale, mediul privat, unităţi şcolare şi universităţi având responsabilitatea să colaboreze pentru punerea în practică a reacomodărilor din raport, mai menţionează sursa citată.

Administraţia Prezidenţială arată că unele dintre măsurile raportului sunt deja în proces de implementare, menţionând, în acest sens, că Săptămâna Verde a fost inclusă în structura anului şcolar 2022-2023, iar apeluri de proiecte pentru investiţii în eficienţă energetică în şcoli au fost lansate de instituţii publice.

Citeşte şi: Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, susţine că „dacă 50% dintre elevi nu iau bacalaureatul, nu este o tragedie”