Klaus Iohannis şi Zelenski, declaraţii după întâlnirea bilaterală: „Vom continua sprijinul pentru Ucraina, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie”

Președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski susțin declarații de presă la Cotroceni, după ce convorbirile oficiale au durat cu aproape o oră mai mult decât era programat.

10 oct. 2023, 15:52
Klaus Iohannis şi Zelenski, declaraţii după întâlnirea bilaterală: „Vom continua sprijinul pentru Ucraina, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, în declaraţia de presă comună cu preşedintele Volodimir Zelenski, că a semnat alături de omologul ucrainean o declaraţie comună prin care relaţia România şi Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic.

„Mă bucur să-l primesc azi pe președintele Zelenski.

Această vizită are un caracter istoric pentru relația biletarală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv.

Am decis azi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația biletarală la nivel de parteneriat strategic. Am semnat o declarație comună care evocă acest cadru principal de cooperare.

Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul dar avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung. Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie.

Exprim încă o dată deplina admirație pentru curajul și rezistența poporului ucrainean. Încă din primele clipe ale agresiunii, care demonstrează că Rusia rămâne principala amenințare pentru continentul european, România a fost alături de Ucraina.

Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Am avut un schimb de opinii privind evoluțiile recente ale războiului. Am condamnat atacurile Rusiei asupra infrastructurii portuare a Ucrainei. Acestea sunt crime de război.

Am luat la nivel național și aliat măsurile necesare, prin întărirea măsurilor de supraveghere și vom continua demersurile pentru desfășurarea de echipamente aliate de protecție.

Citeşte şi: Război în Ucraina: Noi atacuri cu drone asupra porturilor de pe Dunăre, la graniţa cu România

Am reafirmat angajamentul de a lucra alături de partenerii internaționali pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene.

S-a agreat deja dublarea capacității de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone.

De la începutul războiului, peste 27 de mil de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România.

Am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova până la finalului lui 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele celor două țări, în ciuda condițiilor deosebit de dificile.

Am avut un schimb de opinii despre rezultatele summitului de la Vilnius.

Având în vedere că România s-a alăturat declarației G7, am avut un schimb de opinii pentru implementarea practică a Ucrainei. Am exprimat susținerea deplină pentru formula de pace propusă de președintele Zelenski.

Dorim o abordare constructrivă, transparentă, orientată pe soluții, inclusiv pe dosarele sensibile.

Am discutat pe larg despre protecția drepturilor minorităților naționale.

Ne dorim ca cele două minorități să aibă drepturi similare, în special ne referim la limba vorbită și educația în limba maternă.”, a declarat preşedintele României Klaus Iohannis.

Volodimir Zelenski: „Suntem pregătiţi pentru începerea tratativelor de aderare la UE și România ne susţine”

În continuare, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a mulţumit încă o dată României pentru sprijinul acordat în războiul împotriva Rusiei şi a făcut o serie de anunţuri în premieră, printre care şi deschiderea în viitor a unui centru de instruire a piloţilor ucraineni pe teritoriul ţerii noastre.

„Sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul, prima vizită de la agresiunea rusă. Mulțumesc întregii Românii pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei.

Îmi aduc aminte cât de călduros au tost întâmpinați oamenii noștri aici.

România ne-a acordat sprijin și militar, și umanitar.

Am convenit un parteneriat strategic pe viitor între România și Ucraina. Am dat indicații echipelor noastre pentru a pregăti fundamentul acestui act.

Am discutat despresecuritatea în regiunea Mării Negre, am discutat despre infrastructură, despre deschiderea unor puncte de trecere noi la granița comună, și despre minoritățile naționale.

În România se creează un centru de pregătire a piloților ucraineni.

Am discutat situația de pe front, despre solicitările noastre militare, vor fi noutăți foarte bune despre artilerie și apărare antiaeriană.

Dronele rusești sunt un pericol nu doar pentru statul nostru, sunt un pericol pentru toți.

Citeşte şi: Preşedintele Ucrainei se întâlneşte marţi cu Iohannis şi Ciolacu. Zelenski: „Ucraina este recunoscătoare României”/ Iohannis: „Vom deveni parteneri strategici, o vom ajuta şi militar dacă e nevoie” UPDATE

România e o țară garant de asigurare a securității alimentare a lumii întregi. Fiecare rachetă și dronă rusească care atacă porturile noastre… trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă.

Am convenit primii trei pași care să ne permită apărarea acestor porturi.

Am dezvoltat o logistică bună, va începe să funcționeze în curând un coridor de cereale ucrainene prin Moldova.

Cooperarea trilaterală cu Moldova și România dă un impuls foarte bun pentru dezvoltarea economică. Sunt convins că și Moldova și Ucraina vor deveni membre ale UE. Suntem pregătiți pentru începerea tratativelor de aderare la UE și România ne susține. Aderarea la UE va asigura stabilitate și securitate în zonă.

Am discutat și despre Orientul Mijlociu. Am condamnat ferm actele teroriste împotriva Israelului.

Nu trebuie să dăm posibiliatea Rusiei sau oricui să poată teroriza lumea dezvoltată și civilizată.”, a declarat Zelenski.

Întrebat de reporterul România TV dacă şi din ce motiv şi-a anulat discursul din Parlament, acesta a spus că nici nu a avut pregătit un astfel de discurs şi a glumit cu reprezentanţii presei.

„Mă puteți întreba pe mine. Am venit să vizitez oamenii din România, să le mulțumesc, să discut chestiuni strategice cu președintele Iohannis, dar nu am pregătit niciun discurs. Data viitoate, fiți siguri, voi veni și o voi face.”, a răspuns Zelenski.

Citeşte şi: Zelenski dă vina pe Rusia pentru atacurile din Israel. „Ar crea diviziuni și ar ajuta Kremlinul să submineze libertatea în Europa”