Klaus Iohannis, soluțiile pentru scăderea prețurilor la gaze și energie: „Sunt luate în calcul două măsuri. Nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent de economisire cu cap”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Praga, înaintea reuniunii informale a șefilor de stat sau de guvern, că susține adoptarea celui de-al optulea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei.

07 oct. 2022, 11:40
Klaus Iohannis, soluțiile pentru scăderea prețurilor la gaze și energie: „Sunt luate în calcul două măsuri. Nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent de economisire cu cap”

„Este nevoie de unitate, de solidaritate. Vom condamna categoric anexările de teritorii ucrainene de către Rusia. În același timp, vreau să salut adoptarea celui de-al 8-lea pachet de sancțiuni care a fost aprobat în discuțiile de săptămâna care a trecut”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, Iohannis a făcut și declarații referitoare la discuțiile Comunității Politice Europene, care are loc la Praga. E nevoie de măsuri mai hotărâte pentru a duce prețul energiei în jos, a mai spus președintele României.

„E nevoie de măsuri mai hotărâte pentru a duce prețul energiei în jos, nu s-a reușit încă o coborâre semnificativă a prețului energiei. înseamnă că trebuie să fim mai hotărâți. Trebuie să despărțim piața gazului de piața electricității. E una dintre măsurile care pot să dea rezultate. E nevoie de diversificarea resurselor pe energie în general, dar pe gaz în special. Vom aborda și teme legate de economie la modul general”, a explicat Iohannis.

Șeful statului a explicat că sunt luate în considerare mai multe măsuri pentru ca românii să treaca iarna cu bine. „E nevoie de un pachet amplu de măsuri nu doar ca să trecem iarna, ci ca să beneficiem de energie suficientă și la prețuri rezonabile pentru populație. Am discutat ieri în marja reuniunii destul de mult cu doamna președinte Von der Leyen două măsuri. Sunt luate în considerare două măsuri, una ar fi limitarea prețului gaze, însă trebuie avut în vedere ca măsura să nu afecteze furnizorii precum Norvegia, care sunt de partea noastră. O altă măsură e creșterea resurselor pentru Repower, diversificarea resurselor energetice. Tema privind gazele a fost discutată, dar în acest for nu se pot lua decizii. Eu cred că nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent de economisire cu cap a energiei.”.

În ceea ce privește intrarea României în spațiul Schengen, Iohannis a explicat că îndeplinim toate detaliile tehnice. Șeful statului a spus și joi, întrebat dacă România ar putea adera la Schengen în viitorul apropiat, că „sunt șanse”.

„Noi îndeplinim din 2011 toate detaliile tehnice pentru intrarea în spațiul Schengen. Trebuie să ne simțim europeni cu drepturi depline. Alături de noi așteaptă și Bulgaria, acum vrea să intre și Croația. Securitatea Europei ar fi mult îmbunătățită dacă România, Bulgaria și Croația ar fi în spațiul Schengen. Repet, detaliile tehnice le îndeplinim”, a mai afirmat Iohannis.

Citește și Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor şi salariilor: Creşterea trebuie să se încadreze într-un buget. Decizia este la Guvern

Citește și Iohannis infirmă neînțelegerile din coaliție privind modificarea OUG pe energie: „Parlamentarii coaliţiei aşteaptă lămuriri de la experţi şi poziţia Comisiei Europene”