Iohannis spune că nu suntem pregătiţi de preşedinţia Consiliului UE din cauza Guvernului Dragnea-Dăncilă, "un accident al democraţiei"

Publicat: Luni, 12 Noiembrie 2018 15:11 // Actualizat: Luni, 12 Noiembrie 2018 19:49 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene, în condiţiile în care la Guvern factorii responsabili sunt schimbaţi sau pleacă, iar "lucrurile au luat-o razna". Necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea-Dăncilă, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, luni, la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a lansat un atac extrem de dur la adresa Guvernului. El susține că România nu este pregătită pentru preluarea președinției UE și arată că acest Guvern a luat-o razna. Președintele cere înlocuirea de urgență a acestui Guvern ”Dragnea-Dăncilă, un accident al democrației”.

"Trebuie să menţionez o mare ingrijorare pe care o am, cu toate că nu vă priveşte direct. E vorba de anul 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului UE, o poziţie extrem de onorantă şi de solicitantă, mai ales pentru Guvern. Părerea mea e că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Acum câteva săptămâni am spus că vom face faţă rezonabil, numai că între timp lucrurile au luat-o razna, la Guvern nu se mai înţeleg care sunt persoanele responsabile, persoanele care ar trebui să se ocupe de asta demisionează sau sunt demişi. Cred că şi acum, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare şi implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave", a declarat Klaus Iohannis, la şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din României.

Iohannis, prima reacţie în scandalul Valiza: Acest infractor Dragnea, care s-a cocoţat în fruntea partidului şi a statului, progresează

Reticenţa guvernelor este una frustrantă pentru autorităţile locale, dar şi pentru români şi există promisiuni către primari care nu au fost îndeplinite, a declarat luni preşedintele Klaus Iohannis, prezent la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

"România se transformă, iar dumneavoastră trebuie să fiţi partea care induce schimbări pe care le resimte cetăţeanul imediat şi direct. Cunosc realizările din municipiile pe care le reprezentaţi şi sunt impresionante. Lucrurile se mişcă foarte repede şi foarte bine. (...) Din interiorul lucrurilor, câteodată, nu-ţi dai seama de cum se mişcă sau de progresul realizat, dar din afară se vede mult mai bine şi se vede că vă mişcaţi. (...) Din păcate, nu pentru toţi lucrurile se mişcă la fel de bine. Oricât de bun ar fi un primar, el nu este singur în spaţiul politic românesc şi trebuie să relaţioneze şi să interacţioneze cu alţi primari, cu alte comunităţi, cu consilieri locali, cu cei de la judeţ, dar, de obicei, şi cu cei de la centru. Şi aici, cel puţin aşa a fost pe vremuri şi lucrurile nu s-au schimbat, apar cele mai mari nemulţumiri. Primarii vor să se mişte, guvernele sunt de regulă mai reticente. Această reticenţă este de multe ori frustrantă şi vă asigur că nu numai pentru dumneavoastră, şi pentru mine şi, cel mai grav, pentru români", a spus şeful statului.

El a amintit ''doar câteva promisiuni care au rămas pe hârtie", printre acestea fiind şi descentralizarea.

"Toată lumea ştie că sunt anumite lucruri care trebuie gestionate local pentru a funcţiona mai bine. (...) Aşa nu se mai poate continua. Politica către comunităţile locale trebuie să fie făcută transparent, predictibil şi trebuie să fie o politică sustenabilă'', a mai spus Klaus Iohannis. 

Discursul integral al lui Iohannis

Mulțumesc pentru invitație, în primul rând! Aveți perfectă dreptate, este prima dată pentru un Președinte, dar pentru persoana mea chiar nu este prima dată când particip în această rundă a Asociației. Ba chiar, dacă îmi amintesc eu bine, ultima la care am participat am ținut-o chiar eu la Sibiu. Probabil unii dintre dumneavoastră au fost acolo.

Cu unii dintre dumneavoastră m-am mai întâlnit, ne-am mai intersectat. Văd și multe fețe noi aici. Și dați-mi voie să vă spun chiar de la început că mă simt foarte bine în această rundă. Vă mulțumesc!

Vă doresc mult succes! Ceea ce faceți dumneavoastră este un lucru extrem de important. Primarul unei comunități este politicianul cu cea mai mare legitimitate de departe din comunitatea respectivă. Și forma de democrație este una aproape directă, și bănuiesc că dumneavoastră, toți, v-ați dat seama că, atunci când faceți un lucru care este perceput a fi bun pentru comunitate, lumea vă mulțumește și aflați imediat că a fost bine. Reversul, însă, este la fel de adevărat. Dacă o măsură este prost primită sau nepopulară, și acest lucru îl află primarul într-un mod foarte direct.

Există o șansă enormă pentru România. Această șansă sunteți dumneavoastră și colegele și colegii primari din celelalte unități administrativ-teritoriale. România se transformă, iar dumneavoastră trebuie să fiți partea care induce schimbări pe care le resimte cetățeanul imediat și direct. Cunosc realizările din multe municipii pe care le reprezentați aici și pot să vă spun că sunt impresionante. Lucrurile se mișcă. Lucrurile se mișcă foarte repede și foarte bine. Vă amintiți probabil că am vizitat localități în care dumneavoastră activați și de obicei mi-am exprimat și direct opinia pozitivă despre mersul lucrurilor. Dar îmi amintesc din perioada mea de la primărie - fiind în interiorul lucrurilor, câteodată nu îți dai seama foarte bine cum se mișcă ele sau de progresul care se realizează. Venind puțin din afară, se vede mult mai bine și se vede că vă mișcați foarte bine. Pentru acest lucru meritați felicitări.

Din păcate, nu peste tot lucrurile se mișcă la fel de bine. Oricât de bun ar fi un primar, el nu este singur în spațiul politic românesc, ci trebuie să se relaționeze, să interacționeze cu alți primari, cu alte comunități, cu consilierii locali, cu cei de la județ, dar de obicei și cu cei de la centru.

Și aici, cel puțin așa a fost pe vremuri, nu cred că s-au schimbat multe, apar cele mai mari nemulțumiri. Primarii vor să se miște, guvernele de regulă sunt mai reticente. Această reticență este de multe ori frustrantă, și vă asigur că nu numai pentru dumneavoastră, și pentru mine, și, cel mai grav, pentru români.

Ca să amintesc doar câteva promisiuni care au rămas pe hârtie. Descentralizarea – toată lumea știe că sunt anumite lucruri care trebuie gestionate local pentru a funcționa mai bine. Vi s-a promis, nu s-a realizat.

A doua chestiune, care întotdeauna este de actualitate, banii. Nu numai că nu vi s-a dat o bază mai mare, ba dimpotrivă, s-a făcut acum, recent, așa-zisa reformă în domeniul fiscal, o mare păcăleală, prin care românilor aparent li s-au dat mai mulți bani, dar în realitate nu. Iar comunitățile locale, cu certitudine, au pierdut de acolo. Au existat promisiuni că aceste pierderi, care se realizează prin schimbarea impozitării la veniturile salariale, vor fi compensate. În cea mai mare măsură, această promisiune nu a fost îndeplinită. Că majoritatea municipiilor s-au descurcat, vi se datorează și nu se datorează în niciun caz guvernului. Eu știu că primarii de municipii găsesc soluții. Sunt oameni activi, sunt oameni interesați să găsească soluții și le găsesc, dar așa nu se poate continua.

Politica, mai ales față de comunitățile locale, trebuie să fie făcută transparent, predictibil și, de ce să nu o spunem, trebuie să fie o politică sustenabilă. Această veșnică țopăială fiscală cu care ne-au obișnuit ultimele guverne este nu numai de prost gust, ci și de rău augur, și vă pune și pe dumneavoastră, și pe români, în dificultate.

În fine, trebuie să menționez o mare îngrijorare pe care o am, pe care sper că o aveți, cu toate că nu vă privește direct. Este vorba de anul 2019. Știți bine că, de la 1 ianuarie 2019, România va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, o poziție extrem de importantă, o poziție extrem de onorantă, o poziție extrem de solicitantă, mai ales pentru Guvern.

Părerea mea este că nu suntem pregătiți pentru așa ceva.

Acum câteva săptămâni, am fost întrebat de jurnaliști și am spus că vom face față rezonabil, dar numai că între timp lucrurile au luat-o razna. La Guvern nu se mai înțeleg responsabilii pentru diferite sectoare, persoanele care ar trebui să se ocupe de chestiunile europene pleacă sau sunt demiși, și în acest fel ne trezim în ceasul al 12-lea total, total nepregătiți.

Și cred că, din păcate, și acum, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare. Nu există nicio perspectivă de bună implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave.

Să închei cu ceva mai optimist – Centenarul. Cu toții v-ați implicat, ați organizat evenimente dedicate Centenarului, și acesta este un lucru foarte bun, fiindcă Guvernul nu a făcut-o. Ați făcut-o dumneavoastră. Ca de obicei, primarii își vad de treabă, rezolvă problemele, și, în acest caz, rezolvă festivitățile.

Este un moment extrem de important pentru națiune. Istoria trebuie să primească ce i se cuvine. Realizările României și ale românilor trebuie onorate așa cum se cuvine. Și pentru acest lucru, festivitățile pe care le-ați pregătit pentru 1 Decembrie, pentru perioada de până atunci, sau după 1 Decembrie, merită toate laudele.

Dar vă rog să nu vă opriți aici. Centenarul nu trebuie să rămână un moment de evocare a realizărilor istorice, ci trebuie să se transforme într-un moment de planificare a viitorului. Trebuie să ajungem în punctul în care putem să spunem românilor ce vrem cu România, ce vrem pentru viitorul României, cum ne imaginăm viitorul României.

Și eu vă spun - eu îmi imaginez viitorul României în Uniunea Europeană, puternic integrați. Îmi imaginez locul României în NATO, îmi imaginez o Românie puternică, o Românie cu o economie matură, cu un sistem de educație care creează premisele pentru o foarte bună pregătire generală și profesională. Îmi imaginez o Românie în care românii se simt bine, se simt acasă. Îmi imaginez o Românie în care vor să se întoarcă tinerii noștri valoroși, nu una din care vor să plece. Și aceste lucruri, dragii mei, putem să le realizăm împreună.

În continuare, m-aș bucura foarte mult dacă mi-ați spune opiniile dumneavoastră, dacă doriți să dialogăm pe teme și mai concrete, și mai puțin concrete, care țin de administrația locală, sau, de ce nu, de administrarea țării"

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
guvernul Dancila Klaus Iohannis Liviu Dragnea presedintia CE
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 nov 09:18
Răspunde | Votează email 0 email
un oarecare
Bai infractorule, ca penal nu mai am voie sa-ti spun, mai sti si altceva dupa casele luate cu acte false si proprietatile nazistilor?
12 nov 22:09
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
E mai rau decat pe Vremea lui Ceausescu ! De Sambata 10 Noiembrie 2018 , in fiecare Seara dupa Orele 19:30 suntem Intoxicati cu Gaze Toxice de Carbune in Bucuresti ! Vine si la Cotroceni , Fumul de Carbune ? Ca in Celelate parti ale Orasului Bucuresti vine Miros Toxic de Fum de Carbune ! Oare in Germania , Exista Filtre de Fum ? Daca Da , atunci sa se puna , pe unde trebuie ! Si la Noi , in Bucuresti .
12 nov 19:27
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
Numarul sapte nu-i numarul meu ca nu-s Dumnezeu.Am luat 7,03 la Titularizare dar nu inseamna nimic ca e evident ca nu e nimic corect din praful care s-a ales de mine.Ii urez doamnei sa-si aniverseze 157 de ani fericiti si exacti.Eu sunt un om neputincios si pacatos si sarac si vai de capul meu.
12 nov 17:24
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
A luat cineva fix 4,06 Euro de pe telefon-au ramas 0,94 de centi .O paine costa cel putin un euro,o sticla de lapte un euro,o cutie de pizza de copt la cuptor cel putin trei euro.
12 nov 16:47
Răspunde | Votează email 1 email
romanul
Ticalosul trebuie judecat pentru inalta tradare!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
EUR
4.7509
RON
23 Mar
noapte 6 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H