Iohannis: „Suntem într-un moment critic, situaţia e gravă. Starea de urgenţă este ultima soluţie. Vreau să cred că există altă soluţie”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că joi va avea o întâlnire cu ministrul de Interne, Marcel Vela, şi cu şeful DSU, Raed Arafat, pentru a evalua situaţia legată de pandemie, în contextul în care s-a ajuns la 1.200 de cazuri de infectare zilnic. ”Situaţia este extrem de gravă şi trebuie să fim conştienţi de necesitatea imperativă a ţinerii sub control a pandemiei”, a spus preşedintele Iohannis.

RomaniaTV.net
29 iul. 2020, 15:04
Iohannis: „Suntem într-un moment critic, situaţia e gravă. Starea de urgenţă este ultima soluţie. Vreau să cred că există altă soluţie”

Mâine voi avea o întâlnire cu ministrul de Interne şi şeful DSU pentru o analiză la zi. E un moment critic, iar măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum. Situația e extrem de gravă și trebuie să fim conștienți de necesitatea imperativă a ținerii sub control a epidemiei”, a anunţat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Vezi şi Iohannis, despre alegerile din 27 septembrie: ” Ce obținem dacă amânăm alegerile? La jumătatea lui august putem discuta daca se ţin”

Referitor la măsura recent vehiculată, conform căreia, pe plajă, nu pot sta alături decât soţii sau părinţii şi copiii, restul persoanelor trebuind să păstreze o distanţă de 2 m, preşedintele Iohannis a precizat că Guvernul este acela care va da mai multe explicaţii. 

Sunt convins că guvernul va veni cu explicațiile aferente. Noi am ajuns de la câteva sute la 1.200 de cazuri noi zilnic. Și e clar că trebuie făcut ceva. Le voi spune din nou. Primul e masca. Cealaltă măsură e distanțarea fizică. Până la urmă, trebuie să fim realiști: vrem să dăm frâu liber bolii ca să ajungem o națiune bolnavă sau vrem să îngrădim pandemia?„, a adăugat şeful statului.

În legătură cu o eventuală revenire la starea de urgenţă, Klaus Iohannis a precizat că nu ia în calcul deocamdată această măsură, starea de urgenţă fiind o ultimă soluţie. 

Decizia reintrării în starea de urgență se poate lua doar dacă specialiștii îmi spun că nu există altă soluție. Vreau să cred că există altă soluție. Vreau să cred că românii vor respecta normele și nu vom ajunge să nu putem controla răspândirea bolii. Sunt încrezător că împreună vom reuși să stăpânim rezonabil evoluția. Reintrarea în starea de urgență e o ultimă soluție, când nu mai avem nici o altă posibilitate să reintrăm în zona de control a pandemiei„, a mai spus Klaus Iohannis.