LIVE RomaniaTV
 
 

Iohannis, despre alegerile din 27 septembrie: "Ce obţinem dacă le amânăm? La jumătatea lui august putem discuta dacă se ţin sau nu"

Publicat: Miercuri, 29 Iulie 2020 10:55 // Actualizat: Miercuri, 29 Iulie 2020 18:29 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, că dacă pandemia de coronavirus nu se agravează şi se iau măsuri, în se pot organiza alegeri locale în septembrie. În opinia şefului statului, la jumătatea lunii august situaţia ar trebui evaluată şi atunci s-ar putea discuta despre oportunitatea organizării alegerilor locale la 27 august.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

"Am avut o întâlnire cu premierul și mai mulți miniștri, am discutat despre modalitățile de accesare a celor 80 miliarde de euro, bani pe care i-am obținut la negocierile de la Bruxelles.

Am stabilit domeniile prioritare în care vom investi masiv. Prioritate zero e infrastructura.

Avem bani să construim autostrăzi, căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică și de mediu, să implementăm programe de digitalizare, să investim în infrastructura de educație și sănătate.

Avem o șansă extraordinară prin aceste 80 de miliarde de euro și, împreună cu guvernul Orban, suntem hotărâți să o valorificăm la maximum.

Mâine voi avea o întâlnire cu ministrul de Interne și șeful DSU pentru o analiză la zi a situației. E un moment critic, iar măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum.

Situația e extrem de gravă și trebuie să fim conștienți de necesitatea imperativă a ținerii sub control a epidemiei.", a spus Klaus Iohannis.

Întrebările din partea reprezentanţilor presei:

Care e părerea dvs. legată de amânarea alegerilor locale?

Iohannis: E o discuție legitimă despre alegerile din 27 septembrie. Dar vreau să despărțim discuția politicianistă de cea pe fapte. OMS a făcut multe afirmații și anunțuri, iar unul dintre anunțuri, care mă îngrijorează foarte mult, spune că această pandemie nu are mai multe valuri, ci un singur val mare, pentru că virusul nu are ciclicitate.

Avem două chestiuni: e nevoie de alegeri, pe de altă parte suntem în mijlocul unei pandemii. Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? Poate intrăm în octombrie, decembrie, ianuarie, când se pot suprapune peste pandemie și o iarnă grea, și gripa.

Cred că trebuie să evaluăm situația. Personal sunt convins că, dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri foarte stricte, se pot organiza alegerile. Actul de votare se poate organiza în condiții bune. Nu e mai complicat să votezi decât decât să mergi la magazin, se pot institui măsuri. Va fi însă greu de organizat campania electorală.

Până la mijlocul lunii august se va lua o decizie.

Mike Pompeo a invitat statele lumii la o coaliție împotriva regimului de la Beijing. Cum vedeți alăturarea României la o asemenea coaliție?

Iohannis: Este evident că balanța geopolitică de putere se schimbă, ca și cea economică. Aceste lucruri ne afectează și pe noi, poate nu direct ca pe alții. Am luat act de această declarație, vom face propria evaluare, și diplomația română are capacitatea să dea un răspuns pe măsură la aceste schimbări geopolitice.

Majorarea alocațiilor – sunteți de acord cu creșterea de 20%?

Iohannis: Suntem într-o situație foarte complicată din punct de vedere economic, bugetar și electoral. Noi ne dorim sincer să creștem și alocațiile și pensiile. Dar de la dorință la putință e o cale mai lungă. În condițiile în care economia românească se contractă, ca și celelalte, veniturile la buget s-au diminuat semnificativ.

În loc de 3% deficit, vom avea probabil un deficit considerabil mai mare, deja am depășit deficitul calculat pentru întregul an. În aceste condiții, când ne luptăm să revigorăm economia, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile planificate inițial să poată fi făcute. Nu sunt bani pentru toate. Totuși, am rugat guvernul să vină cu propuneri de majorări cât ne permitem anul acesta. PNL a propus anul trecut dublarea alocațiilor, PSD a vrut să copieze măsura și a venit cu o altă dublare, care nu va fi posibilă de azi pe mâine. Dar toți ne dorim să devină posibilă, poate în etape, sau – cum spun cineva – pas cu pas. Primul pas va putea fi făcut destul de repede și așteptăm guvernul să vină cu un calcul.

La fel și despre pensii: e evident că o creștere de 40% nu este posibilă, pur și simplu nu sunt bani. Dar este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor. Nu putem lăsa pensionarii să plătească integral costul contracției economice. Dar și aici justa măsură e importantată. Vă spun clar: pensiile vor crește. Guvernul va calcula cu cât.

Sunteți de acord cu măsurile guvernului, și mă refer la prevederile legate de plajă, unde nu pot sta împreună decât soții?

Iohannis: Sunt convins că guvernul va veni cu explicațiile aferente. Noi am ajuns de la câteva sute la 1.200 de cazuri noi zilnic. Și e clar că trebuie făcut ceva. Le voi spune din nou. Primul e masca. Cealaltă măsură e distanțarea fizică. Până la urmă, trebuie să fim realiști: vrem să dăm frâu liber bolii ca să ajungem o națiune bolnavă sau vrem să îngrădim pandemia?

Parlamentul a adoptat în timp record legea alegerilor parlamentare, credeți că trebuie să aibă loc în acest an?

Iohannis: Legea abia a ajuns la mine. În ultimii 30 de ani, guvernele au stabilit datele alegerilor, acum e prima oară când Parlamentul vrea să își ia acest atribut prin lege. Cum va fi asta, că Parlamentul stabilește singur când se alege Parlamentul? Să ne imaginăm că un număr mare de parlamentari nu vor să plece, nu e cumva un conflict acolo? Toate acestea trebuie foarte bine judecate și să ținem cont de Constituție, care spune că mandatul de parlamentar are 4 ani, punct, nu poate fi prelungit. Toate ne duc clar spre o dată a alegerilor la începutul lui decembrie. Dar dacă Parlamentul pur și simplu nu face nimic, ce facem? Vom da un răspuns public foarte clar.

Aveți în intenție achiziția unui vaccin când va apărea pe piață, un acord cu o companie care lucrează la dezvoltarea unui vaccin? Dar pentru medicamentul Remdesivir?

Iohannis: Vrem să achiziționăm și vaccinul și medicamentele. De aceste chestiuni se ocupă Ministerul Sănătății, care a întreprins pașii pentru a fi – alături de alte state membre UE – țară care vrea să cumpere. Deci suntem prinși în procedură.

Care sunt câteva din greșelile care au dus la aproape 1.200 de cazuri pe zi? Are guvernul partea lui de vină, reproşaţi ceva executivului?

Iohannis: Datele arată ceva destul de clar. În timpul stării de urgență, situația a fost bine gestionată. Intrând în starea de alertă, au intervenit o serie de decizii ale CCR și modificări legislative care au făcut gestiunea fenomenului epidemiologic mai dificilă. O etapă notabil de negativă a fost disputa din Parlament pe legea carantinei și izolării.

Legea a fost elaborată în regim de urgență de guvern, trimisă în Parlament, unde PSD a tras de timp într-un mod cinic inimaginabil pe care nu l-a bănuit nimeni. Au ținut proiectul săptămâni întregi în Parlament, au apărut politicieni care deschis au incitat la nesupunere – să nu mai purtăm mască etc, inducând în public impresia că situația nu e gravă. În acele săptămâni, foarte multe persoane au ieșit din spitale. Deci PSD, cu un cinism inimaginabil, a tergiversat adoptarea legislației.

Mulți politicieni au creat impresia că situația nu e gravă, așa am ajuns la cele 1.200 de cazuri zilnice și, din păcate, această evoluție va mai dura, chiar dacă măsurile luate acum de guvern sunt cele corecte.

Credeți că se poate deschide noul an școlar în siguranță?

Iohannis: Mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuții cu ministerul Educației, specialiști, alți miniștri. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii și scenarii. Am invitat pe premier, ministrul Educației la o discuție săptămâna viitoare, când sper că vom putea contura niște scenarii ce vor putea fi comunicate public.

Școala nu va începe în condiții normale, pentru că pandemia nu dispare până în septembrie. Ar fi foarte complicat să avem doar școală online. Și atunci ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde în funcție de specificul local vom avea mai multă școală online sau cu prezență fizică.

Măsurile pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranța copiilor, a profesorilor. Mai multe răspunsuri vom avea săptămâna viitoare.

România TV: Aveți în vedere revenirea la starea de urgență dacă crește numărul de cazuri? Raed Arafat şi ministru Tătaru au avansat scenariul cu 10.000 de cazuri în decurs de câteva zile.

Iohannis: Decizia reintrării în starea de urgență se poate lua doar dacă specialiștii îmi spun că nu există altă soluție. Vreau să cred că există altă soluție. Vreau să cred că românii vor respecta normele și nu vom ajunge să nu putem controla răspândirea bolii. Sunt încrezător că împreună vom reuși să stăpânim rezonabil evoluția. Reintrarea în starea de urgență e o ultimă soluție, când nu mai avem nici o altă posibilitate să reintrăm în zona de control a pandemiei.

Cum comentați soluția DIICOT în dosarul 10 august?

Iohannis: Am spus atunci că măsurile jandarmeriei au fost exagerate. S-a constituit apoi un dosar penal. Eu am foarte mare încredere în sistemul de justiție și, împreună cu dvs și multe milioane de români, ne-am luptat pentru independența justiției. Nu pot să vă spun decât unele opinii personale și să îmi exprim convingerea că justiția va face dreptate și cei vinovați vor fi trași la răspundere. Eu personal, ca mulți alți români, suntem de părere că e de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speță.

Am scăpat situația de sub control? Există în ţară mai multe focare.

Iohannis: Nu consider că există o situație scăpată de sub control, dar sunt focare unde numărul de pacienți e foarte mare. Sistemul național face față, pacienții sunt transferați în alte unități. Pentru a verifica și eu care e situația pe zone am convocat pentru mâine o ședință.

Cum comentaţi anunţul PSD că va depune moțiune de cenzură?

Iohannis: Moțiunea e un instrument al opoziției. Acest guvern Orban nu poate fi acuzat de management defectuos. S-a descurcat foarte bine, e un guvern puternic minoritar, care gestionează multele treburi publice în timp de pandemie. Argumente obiective pentru a acuza guvernul nu există. Dar PSD a dat dovadă vie că acționează în Parlament cu un cinism inimaginabil pentru câteva voturi.

Ce a făcut statul român în 4 luni pentru pregătirea spitalelor?

Iohannis: S-au luat multe măsuri și am făcut față pandemiei până în acest punct. Orice sistem public are limite, am văzut acest lucru în alte țări din Europa, unde pandemia răsturnase calculele. Îmi exprim toată admirația pentru cei din prima linie, medicii, personal medical. De luni de zile ei au ținut practic epidemia sub control și sunt convins că în cotninuare ei au disponibilitate și știința să facă la fel. Dar, dacă vrem ca lucrurile să fie bine gestionate, haideți să îi ajutăm: să purtăm mască, să păstrăm distanța, să prevenim astfel supraaglomerarea.

Aţi avut discuţii cu preşedintele Trump în ideea în care o parte din militarii americani retrași din Germania ar putea fi relocaţi în România?

Iohannis: Am urmărit declarațiile secretarului Mark Esper și am constatat că e vorba de o mișcare globală, care întărește postura NATO – foarte important pentru noi, să sprijine alianții de pe flancul estic. Am aflat de intenția de a muta prin rotație o parte din aceste efective și în zona Mării Negre. În continuare, aceste chestiuni vor fi discutate în formate NATO și în măsura în care vor fi luate decizii concrete, le vom comunica. Dar România a atras atenția de ani de zile că e nevoie de mai mulți militari în Zona Mării Negre. Dacă acum se întâmplă acest lucru, e foarte bine. Soldații americani sunt întotdeauna bine-veniți în România.

Ați făcut apel insistent să respectăm regulile de prevenție. Acest guvern mai are autoritatea morală să dea astfel de sfaturi, când a apărut raportul Curții de Conturi care arată achiziții de la Unifarm? Sau când a apărut fotografia cu premierul care nu prea respecta regulile? Ați vorbit cu ei măcar în particular?

Iohannis: Aveți perfectă dreptate. E nevoie de respectarea regulilor de către toată lumea. Guvernul în ansamblu și-a făcut treaba, își face treaba. Pe de altă parte, în starea de urgență, a existat un regim special de achiziții publice, dar am spus și o spun și acum: cine a încercat fraudulos să se îmbogășească din necazul oamenilor va plăti.

Acum o zi PSD a prezentat scrisori către dumneavoastră de la copii, spunând că sunt copii primite la grupurile parlamentare. Ați primit originalul acestor scrisori?

Iohannis: Sincer cred că acele afirmații trebuie citite în cheie electorală. Am rugat administraţia să verifice dacă astfel de scrisori au ajuns la noi. Nu au ajuns. PSD încearcă iar să facă o acțiune electorală, care logistic a fost defectuoasă.

Tot mai mulți reprezentanți DSP se plâng că sunt extenuați, nu mai fac față. Cum veți rezolva situația?

Iohannis: În gestionarea unei crize sunt determinante procedurile birocratice și resursa umană. Peste noapte nu apare nici un medic sau specialist la DSP și trebuie să facem față cu oamenii pe care îi avem. Dar la Ministerul Sănătății se caută soluții. Procedurile birocratice trebuie simplificate.

Revenim la dosarul 10 August. Ordonanța de clasare conține soluții contradictorii: dublu standard. Putea fi invalidată de procurorul-șef DIICOT. S-ar impune demisia sau revocarea Georgianei Hosu?

Iohannis: Câtă vreme suntem într-o procedură în derulare, chestiunile pot fi lămurite de la cei care le derulează. Nu cred că vă așteptați de la președinte să lămurească detalii de procedură. Dacă cineva a greșit în detalii de procedură, atunci CSM sau Ministerul Justiției va face verificări. Aceste chestiuni sunt în altă fază procedurală: e la procurorul general, care studiază speța și probabil în câteva zile vom primi un răspuns. Am toată încrederea că deciziile în final vor fi cele corecte și vom avea o justiție dreaptă.

Zilnic vedem oameni care sfidează regulile, se îndoiesc de existența virusului. Aveți informații că sunt alimentate din anumite zone, cercuri din afara țării?

Iohannis: Am văzut toți politicieni care încearcă să spună populației că pandemia e exagerată și cred că au greșit profund. Cred că și ei s-au speriat când au văzut ce au făcut. Putem la fel de bine să observăm că există o categorie de persoane care neagă existența bolii. Psihiatrii ne spun că e fie din necunoaștere, fie de frică. Fapt e că din păcate virusul există, se răspândește cu viteză în populație și din fericire avem soluții: masca, distanța, și depinde de fiecare dintre noi să respectăm măsurile.

Conferinţa de presă a preşedintelui Klaus Iohannis are loc după ce va avea, la Palatul Cotroceni, o şedinţă pe tema fondurilor europene cu mai mulţi membri ai Guvernului, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis iese la declaraţii în contextul în care Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în şedinţa de marţi obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise. De asemenea, se închid terasele după miezul nopții, iar sălile de jocuri de noroc vor fi închise după ora 23:00.

Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 00-06.00.

În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.

Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Propunerile transmise prin Hotărârea CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului României.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8375
RON
10 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H