Klaus Iohannis: Timpul luptelor politice interne a trecut, PNL are un premier ales cu majoritate solidă

Liberalii sărbătoresc, marţi, 147 de ani de la înfiinţarea PNL. La evenimentul care se desfăşoară la Vila Florica din Ştefăneşti, judeţul Argeş, participă şi preşedintele Klaus Iohannis.

24 mai 2022, 11:15
Klaus Iohannis: Timpul luptelor politice interne a trecut, PNL are un premier ales cu majoritate solidă

Președintele României, Klaus Iohannis, a reamintit, la 147 de ani de la fondarea PNL, că România a devenit independentă sub conducerea liberală și că dezvoltarea accelerară a României s-a făcut în vremea Brătienilor.

Drumul meu s-a despărțit de PNL în 2014 când am preluat primul mandat de PNL, dar în toți acești ani am rămas mereu alături de PNL și PNL alături de mine. Aceeași credință ne unește și cred că împreună am reușit să facem multe pentru dezvoltarea României. Din 2020 traversăm o perioadă complicată cu crize succesive sau chiar suprapuse. E ușor de guvernat în timp de pace, dar infinit mai greu în vremuri tulburi cum a fost pandemia sau cum e criza de securitate generată de răznoi. Indiferent de costurile electorale, PNL și- asumat guvernarea.

Guvernul Nicolae Ciucă a anunțat noul pachet de măsuri sociale și economice: ajutoare pentru pensionari și rate amânate la bănci. Ce se întâmplă cu bugetarii

PNL a rămas același partid care nu și-a abandonat niciodată valorile. Toate aceste provocări majore ne-au determinat să luăm decizii care să susțină nevoia de stabilitate. Acest lucru nu înseamnă renunțarea la principiile liberalismului. Premisele pe care le-au enumerat ne duc la o concluzie: România are șansa unor schimbări pe termen lung, iar voi, liberalii aveți șansa să fiți în prima linie a schimbării. Timpul luptelor politice interne a trecut, cel puțin așa cred eu și cred că vă doriți același lucru. PNL a făcut toate schimbările necesare pentru a asigura o conducere capabilă să garanteze o guvernare competentă. PNL are acum un premier ales cu o solidă majoritate a membrilor partidului. , a declarat Klaus Iohannis.

Guvernul se pregăteşte pentru o posibilă criză alimentară. Producătorii, procesatorii şi comercianţii, obligaţi să informeze Executivul despre stocurile existente

Iohannis a menţionat că din 2020 traversăm o perioadă extrem de dificilă, cu numeroase provocări şi crize succesive sau chiar suprapuse.

”În mod evident, este, uşor, relativ uşor de guvernat în perioade de prosperitate, când lucrurile decurg normal, dar infinit mai dificil când trebuie să ghidezi ţara în vremuri tulburi, cum a fost pandemia de COVID-19 sau actuala criză de securitate generată de războiul purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Dar indiferent de cât de greu a fost, de cât de însemnate au fost costurile electorale, un singur partid, demn de istoria şi tradiţia sa, şi-a asumat, fără ezitare, responsabilitatea guvernării – Partidul Naţional Liberal. În definitiv, PNL a rămas acelaşi partid autentic, care nu şi-a abandonat niciodată în cei aproape 150 de ani de existenţă doctrina, crezul sau valorile. „Prin noi înşine” este şi astăzi deviza care arată hotărârea liberalilor de a se implica şi angajamentul ferm de a fi mereu în prim-planul politicii româneşti pentru oameni şi pentru ţară”, a spus preşedintele.

El a precizat că toate aceste provocări majore din ultimii ani ne-au determinat să luăm decizii care să aibă în vedere, în primul rând, nevoia de stabilitate. Trecem prin momente când se impune să strângem rândurile, cum se spune, şi să aducem la aceeaşi masă viziuni politice diferite, astfel încât guvernarea să reprezinte majoritatea românilor.

”Acest lucru nu înseamnă însă nici pe departe renunţarea la principiile liberalismului. Dimpotrivă, premisele pe care tocmai le-am menţionat ne conduc într-o singură direcţie: România are acum şansa demarării unor schimbări cu impact pe termen lung, iar voi, liberalii, aveţi responsabilitatea de a fi nucleul acestor ample reforme care vor avea ca efect modernizarea şi consolidarea statului. Investiţii masive în domenii strategice, precum infrastructura rutieră, spitale şi şcoli, gestionarea eficientă a banilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, adaptarea, care deja a început, a sistemului de învăţământ la principiile actuale ale ştiinţelor educaţiei, toate acestea sunt proiecte concrete pe care miniştrii şi parlamentarii liberali au obligaţia să le ducă la bun sfârşit”, a afirmat el.

Nicolae Ciucă: PNL alături de președintele României reprezintă garanția ce susține cu toată tăria apartenența României la NATO și UE

Președintele PNL Nicolae Ciucă a declarat marți că a fi liberal nu este doar o simplă alegere a unei doctrine politice. „A fi liberal este o trăsătură de caracter și un mod de viață”, a spus Nicolae Ciucă.

„Casa Brătienilor nu este doar un muzeu frumos, este un simbol viu și actual al valorilor liberale, care au reușit să reziste timpului. (…) A fi liberal nu este doar o simplă alegere a unei doctrine politice sau economice. A fi liberal este o trăsătură de caracter și un mod de viață. Din acest punct de vedere, orice persoane rațională are o trăsătură liberală, pe care o va descoperi mai devreme sau mai târziu. Se numește dorința de a face. „Voiește și vei putea”, spun liberalii. De altfel, chiar dacă oamenii se declară a fi de stânga sau de dreapta, progresiști sau conservatori, atei sau credincioși, toți împărtășesc două nevoi fundamentale: nevoia de libertate și nevoia de prosperitate. (…) PNL este singurul mare partid național care promovează liberalismul economic și politic. Are o viziune de centru dreapta, iar istoria mai veche și recentă ne arată că este partidul care asigură stabilitatea guvernamentală, dezvoltarea economică și moderația în actul guvernării. PNL alături de președintele României reprezintă garanția ce susține cu toată tăria apartenența României la NATO și UE, asumând valorile democrației de tip occidental”, a mai spus Ciucă.