Klaus Iohannis tocmai a promulgat legea! Ce se întâmplă de la 13 aprilie 2023 în România

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care vine în favoarea unei categorii de cetățeni. Iată care sunt modificările care vor fi implementate începând cu 13 aprilie 2023.

14 apr. 2023, 16:29
Klaus Iohannis tocmai a promulgat legea! Ce se întâmplă de la 13 aprilie 2023 în România

Astăzi, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea cu ajutorul cărei persoanele cu dizabilități beneficiază de mai multe drepturi și facilități. În acest fel, autoritățile administrației publice sunt obligate să asigure accesul acestei categorii de persoane la cultură, sport și turism. De asemenea, vor fi montante adaptări specifice fiecărui tip de handicap, în clădirile și locurile publice.

Citește și: După ce a dat asigurări că ”nu există nicio gaură în buget”, Klaus Iohannis pleacă opt zile într-o vizită oficială în Brazilia, Argentina și Chile

Actul normativ are ca obiectiv reglementarea, completarea și modificarea Legii nr. 448/2006 pentrua fi îmbunătățit cadrul legal existent cu scopul reducerii inegalităţilor şi a excluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi.

„În cadrul procesului de învăţământ, indiferent de nivelul acestuia, persoanele cu handicap au dreptul la accesibilizarea clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea unităţile şi instituţiile de învăţământ prin asigurarea, în interiorul acestora, a adaptărilor specifice fiecărui tip de handicap, fără ca enumerarea să fie limitativă, după cum urmează: i) pentru persoanele cu handicap locomotor şi cu mobilitate redusă: rampe şi/sau, după caz, sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi; ii) pentru persoanele cu handicap vizual sau cu dificultăţi de vedere, inclusiv cu surdo – cecitate: sisteme acustice de ghidaj şi hărţi tactile; iii) pentru persoanele cu handicap auditiv: sisteme de avertizare vizuală şi amplificatoare electronice de sunet pentru protezele auditive; iv) pentru persoanele cu handicap mintal şi psihic: sistem de ghidaj în limbaj uşor de citit”, arată actul normativ promulgat astăzi de Klaus Iohannis.

Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis

Așadar, unitățile și instituțiile de învățământ au obligația de a respecta dreprul persoanelor cu dizabilități de a avea acces la cel puțin o toaletă specială pentru persoanele cu handicap.

„Autorităţile administraţiei publice au obligaţia să asigure accesul persoanelor cu handicap la cultură, sport şi turism, astfel încât în interiorul clădirilor aferente obiectivelor de patrimoniu, turistice, sportive şi de petrecere a timpului liber şi zonele exterioare aferente acestora să fie adaptări specifice tipurilor de handicap. În acest fel, pentru persoanele cu handicap locomotor şi cu mobilitate redusă trebuie asigurate rampe şi/sau, după caz, sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi. Pentru persoanele cu handicap vizual sau cu dificultăţi de vedere, inclusiv cu surdo-cecitate, se vor asigura sisteme acustice de ghidaj şi hărţi tactile. Pentru persoanele cu handicap auditiv se vor asigura sisteme de avertizare vizuală şi amplificatoare electronice de sunet pentru protezele auditive, iar pentru pentru persoanele cu handicap mintal şi psihic – sisteme de ghidaj în limbaj uşor de citit. De asemenea, va fi asigurată în interiorul clădirilor aferente obiectivelor de patrimoniu, turistice, sportive şi de petrecere a timpului liber sau, după caz, în zonele exterioare aferente acestora cel puţin o toaletă accesibilizată pentru persoanele cu handicap”, se mai arată în documentul semnat de Klaus Iohannis.

Toate autoritățile publice, instituțiile, persoanele juridice de drept public și/sau privat sunt obligate să monteze, în funcție de scopul clădirii, toate adaptările specifice, astfel încât persoanele cu handicap să poate beneficia de căi de acces adaptate pentru nevoile lor și de confort.

„Pentru clădirile de utilitate publică, cele construite din fonduri publice, pentru mijloacele de transport în comun, principalele staţii şi vagoanele de transport feroviar pentru călători, spaţiile de parcare, străzile şi drumurile publice vor trebui montate rampe şi/sau, după caz, sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi, sisteme acustice şi vizuale de ghidaj şi informare, în limbaj uşor de citit, hărţi tactile, cel puţin o toaletă adaptată”, se mai arată în sursa citată.

În ceea ce privește spaţiile de parcare de reşedinţă aparţinând domeniului public, este necesară montarea indicatoarelor, semnalizate prin semn internaţional, pentru cel puţin două locuri de parcare gratuită, adaptate şi rezervate pentru persoane cu handicap.

Conform legii mai este prevăzută „majorarea indemnizaţiei de şedinţă de care beneficiază membrii acestor comisii de evaluare de la 1% la 5% din indemnizaţia preşedintelui Consiliului judeţean, respectiv a primarilor de sector. Indemnizaţia va fi imitată la 35% din indemnizaţia preşedintelui consiliului şi al primarilor de sector. Plata indemnizaţiei se suportă din bugetele Consiliilor judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti”.

Actul normativ mai prevede: „majorarea indemnizaţiei de şedinţă pentru membrii Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap aflată în structura Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi, această indemnizaţie urmând să fie echivalentă cu 8% din indemnizaţia preşedintelui autorităţii, faţă de 5% cât este în prezent”.

Citește și: Salarii de lux și cheltuieli enorme la instituțiile statului, când Guvernul anunță măsuri de austeritate. Un angajat a încasat într-o lună de zece ori mai mult decât Iohannis