Klaus Iohannis: Ne confruntăm din ce în ce mai des cu fenomenul fake news. Şi ieri am avut un exemplu de paradă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că România se confruntă din ce în ce mai des cu fenomenul fake news, subliniind că şi "ieri am avut un exemplu de paradă".

RomaniaTV.net
06 nov. 2018, 11:44
Klaus Iohannis: Ne confruntăm din ce în ce mai des cu fenomenul fake news. Şi ieri am avut un exemplu de paradă

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul conferinței „Educația rescrie povestea”, organizate cu prilejul aniversării a 5 ani de Teach for Romania.

„În multe privințe, lupta pentru educarea tuturor copiilor a fost unul dintre motoarele Unirii, care a permis, la vremea respectivă, consolidarea identității naționale a românilor din afara Vechiului Regat, dar și întărirea unității naționale după Marea Unire. Astăzi, la 100 de ani de la acel moment fondator, continuăm să țintim spre același obiectiv. Sunt în continuare, din păcate, diferențe prea mari în nivelul de calitate al actului educațional în funcție de regiunea în care locuiesc sau de mediul de proveniență al copiilor. Această situație nu mai poate continua, iar educația trebuie adaptată contextului actual, în care economia devine tot mai digitalizată și societatea tot mai interconectată”, a avertizat şeful statului.

„Ne confruntăm, din ce în ce mai des, și cu amenințări specifice contextului actual, care riscă să pună în pericol chiar democrația și statul de drept. Fenomenul fake news, și ieri am avut un exemplu de paradă, manipularea de orice fel a informației de interes public și un populism crescut, care amăgește cu minciuni și promisiuni prea puțin sustenabile, sunt potențiale pericole la adresa democrației”, a mai spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a dat ca exemplu declaraţiile unor politicieni potrivit cărora Uniunea Europeană ar fi vinovată pentru diferitele probleme din România.

„De exemplu, auzim în ultima perioadă cum că Uniunea Europeană ar fi vinovată pentru diferitele probleme din România.

De fapt, asemenea afirmații nu reprezintă decât modul unor politicieni de a-și ascunde propriile eșecuri și de a găsi un vinovat de serviciu. Riscul este ca, din lipsa unor cunoștințe legate de relația și statutul României în Uniune, astfel de atacuri să devină, pe undeva, credibile. 

Singura formă de imunizare împotriva populismului și a demagogiei este educarea copiilor și a tinerilor în ceea ce privește drepturile, libertățile și responsabilitățile pe care le au, precum și în ceea ce privește modul în care funcționează statul și economia”, a mai precizat Klaus Iohannis.