Kovesi: Boldea poate fi adus din Kenya şi fără acord de extrădare

România nu are tratat acord de extrădare cu Kenya, însă procurorul general Codruţa Kovesi spune că, în ciuda acestui lucru, deputatul Mihail Boldea poate fi adus în ţară prin aplicarea "principiului reciprocităţii"."

RomaniaTV.net
23 mart. 2012, 13:17
Kovesi: Boldea poate fi adus din Kenya şi fără acord de extrădare

„Nu este nevoie de tratat de extradare, este suficient sa se aplice un principiu de reciprocitate”, a spus Kovesi, citată de Mediafax, adăugând că şi cu Indonezia nu exista un tratat de extrădare al României, însă aducerea în ţară a lui Nicolae Popa a fost totuşi rezolvată.

De asemenea, Kovesi a arătat că demisia procurorului de caz de la Galaţi nu ar fi utilă. Procurorul general a subliniat că prioritatea acum este să fie adus Boldea în ţară, iar procurorul de caz cunoaşte cel mai bine dosarul acestuia.

Potrivit acesteia, procurorul de caz a fost supus unor presiuni uriaşe timp de un an şi jumătate de către Boldea, pe numele magistratului fiind depuse „plângeri peste plângeri” din partea deputatului.

Întrebată în legătură cu „carenţele” invocate de preşedintele Traian Băsescu cu privire la modul cum procurorii de la Galaţi au gestionat cazul Boldea săptămâna trecută, Kovesi a răspuns că Inspecţia Judiciară a CSM trebuie să stabilească cine trebuie să răspundă, rezultatul verificărilor urmând a fi comunicate în cel mult zece zile.

Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) s-a autosesizat şi verifică „aspectele semnalate de mass-media” privind plecarea din ţară a deputatului Mihail Boldea, a informat, vineri, instituţia.

„Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu cu privire la aspectele apărute în mass-media în legătură cu plecarea din ţară a inculpatului Boldea Mihai, cercetat de DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi. În raport de conţinutul articolelor de presă, Serviciul de inspecţie judiciară pentru procurori urmează a efectua verificări prealabile, potrivit competenţelor”, se arată în comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Mihail Boldea a fost dat în urmărire internaţională, după ce instanţa supremă a emis pe numele lui, în cursul zilei de joi, un mandat de arestare preventivă în lipsă, deputatul urmând să fie căutat prin Interpol întrucât a ieşit din ţară sâmbătă, iar apoi a plecat cu un avion din Turcia spre o destinaţie iniţial necunoscută.

Vineri, preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat, la finalul şedinţei de bilanţ a Serviciului Român de Informaţii (SRI), că Boldea se afla în Kenya.

Preşedintele a apreciat , că nu îi consideră vinovaţi pe procurorii gălăţeni care au gestionat dosarul deputatului Mihail Boldea de un aranjament cu infractorul, şeful statului apreciind că a fost vorba, în cazul acestora, despre o „neîndemânare”.

„Există tentaţia publică de a da vina pe procuror pentru un aranjament. Nu, eu cred că a fost o neîndemânare a procurorilor în modul cum au gestionat chemarea grupului, pentru că ei avut 24 de ore să facă 22 de percheziţii domiciliare, să facă referatele, să audieze vreo 20 de oameni, să facă referatele de arestare pentru oopt din ei. Este clar că aici, lucrând sub o asemenea presiune, într-un timp atât de scurt – 24 de ore, procurorii au putut să greşească”, a spus preşedintele,

De asemenea, el a arătat că este convins că procurorii nu au dorit să îl scape pe Boldea, pentru că aceştia au adunat în doi ani probe importante la dosar.

„Eu sunt convins că oamenii ăştia care investighează dosarul Boldea de doi ani nu au vrut să îl scape, pentru că altfel nu puneau în dosar ce au pus, toate probele relevante legate de el. Probabil a fost o eroare generată şi de statutul altfel al lui Boldea decât al celorlalţi opt care au fost arestaţi şi de aici o planificare greşită. Probabil dacă începeau acţiunea luni, nu ar mai fi fost weekendul în care Boldea a putut să se gândească la toate soluţiile şi să treacă cu paşaport diplomatic până în Kenya. Deci nu i-aş învinui pe procurori”, a afirmat Băsescu.

Totodată, el a arătat că şi mandatul dat de procurori către SRI în privinţa lui Boldea „a fost executat fără reproş”, fiind vorba despre un mandat de interceptări audio, nu de filaj.

„Vă pot spune că am verificat mandatul dat de procurori către SRI, a fost executat fără reproş pentru că s-a dat mandat doar pe ascultări, nu s-a cerut filaj, care putea fi cerut şi Ministerului de Interne şi SRI-ului. S-a cerut mandat pe ascultări, asta a dat procurorul, asta a făcut SRI-ul”, a spus Băsescu.

El consideră că a contat în acest caz şi noutatea situaţiei cu care s-au confruntat procurorii. „Cred că presiunea sub care s-a lucrat, noutatea – pentru că nu poate fi comparat, am văzut comparaţii de genul că s-a putut la senatorul Banias – era acolo cu totul altceva, acolo s-a cerut interdicţia de a părăsi ţara, aici s-a cerut arestarea. Interdicţia de a părăsi ţara nu necesita aviz din Parlament, pe când arestare necesita aviz de la Parlament. Deci cred că şi oboseala, şi o carenţă profesională a făcut ca procurorii să declanşeze operaţiunea într-un moment neoptim, dar exclud posibilitatea ca doi procurori care au lucrat doi ani la acest caz să vrea să le scape exact creierul acestei operaţiuni”, a concluzionat şeful statului.