Kovesi, desemnată de Ambasada SUA câştigătoarea premiilor ‘Femei curajoase din România’

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a fost desemnată joi de Ambasada SUA la Bucureşti câştigătoarea din 2014 a premiilor 'Femei curajoase din România'.

RomaniaTV.net
11 apr. 2014, 16:41
Kovesi, desemnată de Ambasada SUA câştigătoarea premiilor ‘Femei curajoase din România’

Potrivit Însărcinatului cu afaceri al SUA la Bucureşti, Duane Butcher, în 2007 Departamentul de Stat a înfiinţat premiile ‘Femei Curajoase din întreaga lume’, pentru a onora calităţile de conducător ale unor femei extraordinare care au jucat un rol important în transformarea societăţilor lor.

‘Prima femeie şi cel mai tânăr procuror general al României, devenită acum prima femeie procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Laura Codruţa Kovesi a demonstrat un curaj extraordinar, luptând împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. Sub conducerea sa, procurorii DNA au continuat să investigheze cazuri care ar fi fost de neînchipuit în urmă cu un deceniu. Doamna procuror-şef Kovesi a luptat pentru a păstra DNA puternică, relevantă şi independentă. Ea este o forţă care luptă pentru reforma justiţiei şi a statului de drept (…) A fost o onoare şi un privilegiu să lucrez cu doamna procuror şef Kovesi în ultimii trei ani’, a spus Duane Butcher în discursul său rostit la ceremonia de înmânare a premiului care a avut loc la Ambasada SUA de la Bucureşti.

Butcher a ţinut să amintească ‘realizările excepţionale’ ale altor românce premiate şi ele joi de Ambasada SUA în cadrul evenimentului: Lya Benjamin, un istoric recunoscut la nivel internaţional, poeta şi dizidenta Ana Blandiana, reporterul de investigaţii Ondine Gherghuţ, comisarul şef de poliţie Viorica Marincaş şi antreprenoarea şi ecologista Felicia Ianculescu-Popovici.

La rândul său, Laura Codruţa Kovesi a mulţumit Ambasadei SUA pentru nominalizare şi pentru sprijinul în consolidarea statului de drept în România.

‘Nu ştiu dacă sunt cu adevărat o femeie curajoasă, în înţelesul strict al cuvântului, aşa cum el este definit în dicţionare. Ştiu însă că m-am angajat într-un efort constant de a lucra cu profesionalism şi corectitudine.(…) Aş vrea să mulţumesc astăzi Ambasadei SUA pentru contribuţia constantă şi consecventă la consolidarea principiilor statului de drept în România, la dezvoltarea unei justiţii independente şi imparţiale şi la consolidarea unor instituţii din sistemul de justiţie ca instituţii curajoase, proactive şi eficiente’, a afirmat Kovesi.