Kovesi, despre înregistrarea procurorului Focică: Nu ştiu cât de autentică este. Niciodată nu am făcut presiuni asupra unui inspector

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a afirmat, luni, că nu a făcut niciodată presiuni asupra unui reprezentant al Inspecției Judiciare (IJ), așa cum s-a vehiculat în presă după apariția unei înregistrări audio ambinetale în care inspectorul Mihaela Focică s-ar fi plâns şefului ei direct, inspectorul şef adj. Gheorghe Stan, că asupra ei ar fi fost făcute presiuni în legătură cu redactarea unui raport de control la DNA.

RomaniaTV.net
25 sept. 2017, 10:30
Kovesi, despre înregistrarea procurorului Focică: Nu ştiu cât de autentică este. Niciodată nu am făcut presiuni asupra unui inspector

Laura Codruţa Kovesi a vorbit luni, la Europa FM, despre înregistrarea în care apar procuroarea Mihaela Focică şi Gheorghe Stan, adjunctul Inspecţiei Judiciare.

„Nu ştiu cât de autentică e discuţia, nu ştiu cine sunt protagoniştii, nu apare numele Kovesi, nu se spune Kovesi a făcut, nu e confirmată oficial de către nimeni. Sunt convinsă că şeful Inspecţiei Judiciare, când cineva se prezintă şi spune că se fac presiuni, a doua zi trebuia făcut un control. Mă întrebam dacă a fost această discuţie, de ce nu s-au luat măsuri trei luni de zile? Inspectorul şef l-a desemnat pe acel inspector (n.r. Focica) la controlul de la DNA „, a declarat Laura Codruţa Kovesi, referindu-se la înregistrarea în care inspectorul Mihaela Focică s-ar fi plâns şefului ei direct, inspectorul şef adj. Gheorghe Stan, că asupra ei ar fi fost făcute presiuni.

„Pot să vă spun foarte clar (…) — niciodată, niciodată nu am convocat un inspector în biroul meu, niciodată nu am avut relații personale cu inspectorii Inspecției Judiciare. Toate întâlnirile cu inspectorii au avut loc în cadru instituțional, atunci când au făcut controale sau verificări. (…) Niciodată nu am făcut presiuni asupra vreunui inspector și, dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, atât inspectorul respectiv, cât și șefii săi ar fi trebuit să dispună o verificare cu privire la această situație”, a declarat Laura Codruta Kovesi, la Europa FM.

În opinia şefului DNA, faptul că și-a expus punctul de vedere în fața unor reprezentanți ai IJ aflați în control la DNA nu reprezintă o formă de presiune, ci exercitarea unui drept prevăzut de lege.

„Atunci când se face o plângere împotriva ta și ești cercetat de Inspecția Judiciară, ai dreptul și ei au obligația să te întrebe punctul de vedere. Dacă îmi spun punctul de vedere și apreciez că sunt nevinovată sau colegii mei sunt nevinovați (…) — aceasta nu este presiune, este exercitarea unui drept pentru noi, că ne zicem punctul de vedere, și pentru inspectorul judiciar, că-ți solicită un punct de vedere. Este o procedură obligatorie prevăzută în lege să-ți exprimi punctul de vedere”, a precizat șefa DNA.

Săptămâna trecută, plenul CSM a aprobat sesizarea din oficiu a Inspecției Judiciare pentru verificări cu privire la eventuale presiuni pe care Laura Codruța Kovesi le-ar fi făcut asupra inspectorului Mihaela Focică. Inspectorul a făcut parte din echipa care a controlat recent procurorii DNA.

În presă a fost publicată înregistrarea unei discuții între șeful adjunct al IJ, Gheorghe Stan, și inspectorul Mihaela Focică, în care aceasta s-ar fi plâns că asupra ei ar fi fost făcute presiuni în legătură cu redactarea raportului cu privire la controlul efectuat la DNA.

Presa a relatat că presiunile asupra Mihaelei Focică ar fi fost făcute de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, deși numele acesteia nu este menționat în discuția dintre cei doi inspectori.

În data de 21 septembrie, procurorul general al României, Augustin Lazăr, anunţa că procurorul inspector Mihaela Focică a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva lui Gheorghe Stan, pe care îl acuză de șantaj. În aceeaşi zi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să-şi decline competenţa şi a trimis dosarul spre analiză către DNA.