Kovesi: DNA poate face percheziţii la o instituţie publică dacă aceasta refuză să predea documente

Procurorul-şef al DNA, Laura Kovesi, a declarat marţi că noul Cod de procedură penală prevede posibilitatea efectuării de percheziţii la instituţii publice dacă acestea refuză să transmită înscrisuri necesare într-o anchetă penală, transmite Mediafax. Totuşi, ea susţine că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a asigurat-o că procurorii vor primi documentele cu privire la ordonanţa ASF.

RomaniaTV.net
11 feb. 2014, 16:55
Kovesi: DNA poate face percheziţii la o instituţie publică dacă aceasta refuză să predea documente

‘Există o dispoziţie în Codul de procedură penală potrivit căreia atunci când se refuză predarea unor documente sau înscrisuri ce pot servi ca mijloc de probă se poate încuviinţa efectuarea unei percheziţii domiciliare sau percheziţii la o instituţie publică sau acolo unde se află documentele şi înscrisurile, dar acest lucru îl va aprecia procurorul de caz. Deocamdată este o supoziţie, pentru că, vă repet, din partea Camerei Deputaţilor am primit confirmarea că în cursul dimineţii vom primi acele documente’, a declarat Kovesi, întrebată de jurnalişti ce se întâmplă dacă procurorii nu vor primi de la Camera Deputaţilor documentele solicitate.

Kovesi a adăugat că Valeriu Zgonea i-a confirmat că DNA va primi până miercuri documentele cu privire la ordonanţa ASF.

Declaraţiile au fost făcute cu ocazia prezentării bilanţului IGPR, care a avut loc marţi la Palatul Parlamentului.

La rândul său, procurorul general Tiberiu Niţu a declarat că procurorii DNA au procedat corect atunci când au solicitat Camerei Deputaţilor documente şi informaţii în legătură cu ordonanţa ASF.

‘Eu am discutat cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi în prezenţa mea nu şi-a manifestat nicio supărare. Pur şi simplu i-am precizat că potrivit articolului 170 din noul Cod de procedură penală colegii noştri au acţionat procedural şi pe cale de consecinţă nu este nimic în neregulă. În situaţia de faţă procurorul emite o ordonanţă prin care dispune ridicarea de înscrisuri şi se adresează instituţiei care deţine respectivele înscrisuri’, a spus Niţu.

Tiberiu Niţu a precizat că nu el este cel care trebuie să ceară documentele respective de la Parlament, ci procurorul care se ocupă de dosar.

Valeriu Zgonea a anunţat luni că DNA a cerut Camerei Deputaţilor să-i pună la dispoziţie documente referitoare la ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară folosind ‘un mod de comunicare care nu este corespunzător cu democraţia şi cu statul de drept’.