Kovesi, după autodenunţul lui Ghiţă: Afirmaţiile sunt denigratoare. Teza de doctorat îmi aparţine în totalitate, nu am plagiat

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi seară, că teza de doctorat, "Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal", despre care deputatul Sebastian Ghiţă susţine că este un plagiat, îi aparține "în totalitate". Aceasta a precizat că procurorii au obligaţia să verifice autodenunţul lui Ghiţă.

27 sept. 2016, 17:30
Kovesi, după autodenunţul lui Ghiţă: Afirmaţiile sunt denigratoare. Teza de doctorat îmi aparţine în totalitate, nu am plagiat

„Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, cu referire la informația potrivit căreia deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian (inculpat în mai multe dosare penale) s-a prezentat, marți, la sediul Parchetului General, susținând că depune un autodenunț în care arată că el și mai mulți demnitari ai statului român au falsificat și măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a plagiat în teza de doctorat, Biroul de Informare și relații Publice este abilitat să transmită punctul de vedere al procurorului șef al instituției: în situația în care este depusă o sesizare de orice natura (denunț, autodenunț, plângere), este obligația procurorilor să verifice și să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate și să dispună măsurile legale„, se arată într-un comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Şefa DNA a reiterat , marţi seară, faptul că teza de doctorat îi aparţine în totalitate şi că nu a plagiat. Mai mult, spune Kovesi, acuzaţiile legate de lucrarea sa sunt „denigratoare”.

Cu referire la teza de doctorat „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”, țin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparține în totalitate și că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susținut de la prima apariție, încă din anul 2012, în spațiul public a afirmațiilor denigratoare de acest tip.

Afirmațiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemență fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului și credibilității magistraților„, a transmis Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul-şef DNA aminteşte că instituţia pe care o conduce a sesizat, în acest an, atât pe Procurorul general al Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cât şi Consiliul Superior al Magistraturii referitor la luările de poziţie anterioare ale lui Sebastian Ghiţă, în care acesta a făcut alegaţii cu privire la investigaţiile penale desfăşurate de procurori.

„Mai mult decât atât, în raport cu luările de poziție anterioare ale lui Ghiță Sebastian Aurelian, în care a făcut alegații cu privire la investigațiile penale desfășurate de procurori, DNA a sesizat, în acest an atât pe Procurorul general al Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție cât și Consiliul Superior al Magistraturii”, a adăugat şefa DNA.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că în 2012 a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la România TV, că avea date despre falsificarea raportului Comisiei de Expertiză privind acuzaţiile de plagiat legate de teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi încă din 2014, la un an după ce a nominalizat-o pentru încă un mandat în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Băsescu a precizat că la momentul respectiv nu avea însă probele necesare pentru a face publice informaţiile, dar a subliniat că, după autodenunţul deputatului Sebastian Ghiţă legat de participarea la falsificarea raportului toate instituţiile abilitate ar trebui să se sesizeze „de mâine” şi să stabilească dacă „avem în fruntea DNA o impostoare sau un doctor în drept”.

CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu: „Kovesi a ameninţat un demnitar că vor fi arestări dacă se reia cercetarea pe teza ei de doctorat” VIDEO