Kurzii irakieni au lansat contraofensiva împotriva Statului Islamic din Irak şi Levant

Forţele kurde, susţinute de aviaţia americană, au lansat sâmbătă o ofensivă pentru a recuceri de la jihadiştii din gruparea Statul Islamic (SI) barajul de la Mosul, cel mai mare din Irak, a declarat un înalt responsabil militar kurd citat de AFP.

RomaniaTV.net
16 aug. 2014, 16:39
Kurzii irakieni au lansat contraofensiva împotriva Statului Islamic din Irak şi Levant

„Luptătorii kurzi, cu susţinere aeriană americană, au obţinut controlul părţii estice a barajului”, a declarat pentru AFP generalul Abdel Rahmane Korini. SI a cucerit barajul de la Mosul la 7 august.

În contextul în care Irakul a fost cuprins de haos de la începutul la 9 iunie a unei ofensive a jihadiştilor din SI pe care nimeni nu pare să o poată opri până acum, marile puteri şi-au sporit eforturile în încercarea de a sista finanţarea acestor extremişti, de a le furniza arme kurzilor şi a veni în ajutorul zecilor de mii de persoane forţate să îşi părăsească şi căminele din cauza violenţelor.

Aceşti jihadişti, acuzaţi că au ucis deja zeci de reprezentaţi ai minorităţii yazidite în nord, seamănă teroare şi în Siria vecină, căzută pradă unui război civil de uzură. În faţa unei armate în derută, SI a reuşit să captureze porţiuni importante din teritoriul irakian în nord, vest şi est, notează AFP.

Drone şi avioane de vânătoare ale armatei americane au distrus joi, în nodul Irakului, două vehicule armate şi un vehicul blindat ale organizaţiei Statul Islamic (SI), a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

Într-o primă operaţiune, a fost distrus un vehicul armat care „viza forţele kurde”, iar la scurt timp un al doilea vehicul militar.

După două ore, forţele americane au neutralizat un vehicul blindat conceput pentru a rezista la deflagraţia unor încărcături explozive artizanale (aşa-numit MRAP).

Această nouă misiune a avut loc în nord-estul oraşului Erbil, în Kurdistanul irakian, şi face parte din loviturile aeriene autorizate de către preşedintele SUA Barack Obama pentru a proteja personalul diplomatic american aflat la post la Erbil, precum şi pe refugiaţii creştini şi yazidiţi din zonă.

Pentagonul a anunţat joi că 4.000 – 5.000 de yazidiţi (populaţie kurdofonă nemusulmană) încă se află în munţii Sinjar din nordul Irakului, unde militanţii SI desfăşoară de câteva săptămâni o amplă ofensivă.