Kuweit: Doliu şi funeralii naţionale, după atentatul sinucigaş revendicat de gruparea Statul Islamic

Funeralii naționale vor fi organizate sâmbătă în Kuweit, pentru cele 26 de persoane ucise vineri într-un atentat sinucigaș îndreptat împotriva unei moschei șiite, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI)

RomaniaTV.net
27 iun. 2015, 12:27
Kuweit: Doliu şi funeralii naţionale, după atentatul sinucigaş revendicat de gruparea Statul Islamic

Ministerul de Interne kuweitian a precizat, într-un comunicat, că 26 de persoane au fost ucise și 227 au fost rănite în atac, unul dintre cele mai sângeroase care au avut vreodată loc în acest emirat petrolier și primul care a vizat o moschee. Bilanțul precedent anunța 27 de morți, însă luând în considerare atacatorul.

Teroristul kamikaze a luat drept țintă moscheea Al-Imam Al-Sadeq din capitala Kuweit, în timpul rugăciunii săptămânale care avea loc acolo, în a doua vineri din luna sacră a Ramadanului.

Guvernul kuweitian a declarat ziua de sâmbătă zi de doliu național și a plasat forțele de securitate în stare de alertă.

Autoritatea moscheilor din Kuweit a anunțat, într-un comunicat, că „martirii” vor fi înhumați în cimitirul șiit din vestul capitalei, în jurul orei locale 16.00 (13.00 GMT). Ea a adăugat că populația va putea să prezinte condoleanțe timp de trei zile, începând de sâmbătă, în Marea Moschee, cel mai mare loc de cult sunit din această țară, gest de solidaritate cu comunitatea șiită care reprezintă o treime din populația Kuweitului.

Emirul, guvernul, parlamentul, partidele politice și liderii religioși au estimat că acest atac avea menirea să alimenteze disensiunile confesionale într-o țară majoritar sunită.

Suspecți au fost arestați vineri și interogați, a anunțat Ministerul de Interne, fără a oferi mai multe detalii.

Gruparea ultraradicală sunită Statul Islamic (SI), care îi consideră pe șiiți „eretici”, a revendicat repede responsabilitatea atacului de vineri, primul din Kuweit comis de această grupare.