La asta nu te-ai fi gândit vreodată. Anii de muncă în plus te feresc de Alzheimer

În România, ridicarea pragului de pensionare a nemulţumit pe mulţi, însă acum cercetătorii străini vin cu un studiu care spune că oamenii sunt cu atât mai feriţi de Alzheimer, cu cât se pensionează mai târziu.

RomaniaTV.net
17 iul. 2013, 14:24
La asta nu te-ai fi gândit vreodată. Anii de muncă în plus te feresc de Alzheimer

Ridicarea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani face ca riscul de a te îmbolnăvi de Alzheimer să scadă cu 15%. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetători francezi şiu care a fost prezentat la Conferinţa internaţională a Asociaţiei Alzheimer de la Boston.

Studiul arată că fiecare an lucrat în plus peste pragul de 60 de ani reduce cu 3% riscul de Alzheimer. În contextul în care toate societăţile occidentale se văd nevoite să mărească vârsta de pensionare odată cu creşterea speranţei de viaţă, studiul aduce o consolare salariaţilor care vor lucra mai mult decât părinţii lor.

„Este un studiu foarte important, care trebuie să îi facă pe salariaţi să se gândească serios la momentul în care vor ieşi la pensie”, spune profesorul Francois Forette, preşedinte al Centrului internaţional pentru longevitate (CIL)-Franţa.

CITEŞTE ŞI: Cum să ţii departe maladia Alzheimer. Factori care îţi influenţează creierul

Cercetarea s-a desfăşurat pe 429.000 persoane care cotizează la o anumită casă de asigurări de sănătate. Acest lucru a permis accesul la date privitoare la vârsta de ieşire la pensie, starea de sănătate şi existenţa sau nu a bolii Alzheimer. Studiul a vizat anul 2010 şi un grup de persoane ieşite la pensie de 12 ani în medie, cu scopul de a compara riscul de a suferi de o formă de demenţă în funcţie de vârsta de pensionare.

Studiul, care urmează să fie publicat într-o revistă ştiinţifică, deschide noi perspective în lupta împotriva bolii Alzheimer. Dean Hartley, director iniţiative ştiinţifice la Asociaţia Alzheimer, consideră că sunt necesare cercetări suplimentare pentru verificarea măsurii în care munca poate fi un element protector în faţa maladiei Alzheimer şi pentru înţelegerea tuturor factorilor determinanţi. „Acest studiu confirmă o teorie bine stabilită în mediul profesioniştilor din domeniul sănătăţii, conform căreia activitatea fizică şi intelectuală contribuie la reducerea deteriorării mentale la persoanele în vârstă. Trebuie să mai identificăm şi ce se schimbă în creier în momentul ieşirii la pensie”, încheie Hartley.