La Baia Mare s-au aprins luminiţele ca la Crăciun deşi preţul energie a crescut alarmant şi guvernanţii fac apel la reducerea consumului

În timp ce multe administraţii locale din România caută soluţii pentru a reduce consumul de curent electric pe fondul creşterii tarifelor, respectiv a facturilor, la Baia Mare a fost festival mare, cu focuri de artificii, dar şi luminiţe ca la Crăciun.

26 sept. 2022, 09:39
La Baia Mare s-au aprins luminiţele ca la Crăciun deşi preţul energie a crescut alarmant şi guvernanţii fac apel la reducerea consumului

Preţul energiei electrice a luat-o razna în toată Europa, mai ales după izbucnirea războiului din Ucraina. Iar România nu face excepţie. În timp ce autoritățile sfătuiesc oamenii să facă economie la electricitare, primarii marilor orașe se gândesc deja la luminiţele la sărbători.

La Baia Mare nu doar că se gândesc, dar le-au şi aprins. Weekendul trecut a fost organizat Festivalul Castanelor 2022. Pe lângă mâncărurile diverse, participanţii au avut parte de concerte ale multor artişti de la noi, focuri de artificii, dar şi de decoruri luminoase ca la Crăciun.

Citeşte şi: Un nou mod de calcul pentru facturile românilor la energie electrică. Coaliţia de guvernare a ajuns la un acord

Şi nu doar la Baia Mare, autorităţile nu vor să renunţe la decoraţiunile de Crăciun.

Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a anunţat că iluminatul festiv de Crăciun nu va fi afectat în niciun fel de scumpirile din energie. Mai mult, edilul se gândeşte să extindă iluminatul de sărbători în mai multe cartiere.

„Noi am avut anul trecut cred ca un milion de beculete. Am avut 11500 kwh pe luna, asta inseamna o factura pe perioada iernii de aproximativ 20.000 de lei. Daca dumneavoastra considerati ca ar trebui sa facem economie de la 20.000 de lei si sa punem in balanta bucuria oamenilor care trebuie sa se plimbe pe strazi iluminate frumos, nu sa orbecaie cum s-a intamplat anul trecut in Bucuresti, înseamna ca noi nu mai stim ce avem de facut si trebuie sa-i lasam pe cei care se pricep mai bine.

Noi anul trecut am fost pe locul 6 în topul celor  mai frumoase targuri de cracioun din Europa, iar anul asta vrem sa ne pastram pozitia. Vrem sa extindem iluminatul de sarbatori si in alte cartiere”, a declarat Olguţa Vasilescu la România Tv.

Nici primarul din Bistriţa nu va renunţa anul acesta la iluminatul festiv de Crăciun.

„Nu suntem în stare de război și nu e necesar niciun fel de camuflaj pe timp de noapte, iar oamenii trebuie să se bucure de sărbători”, a declarat primarul Ioan Turc.

În București, primarul Sectorului 4 a decis să facă un sondaj pe Facebook privind iluminatul de sărbători.

„NE DORIM LUMINIȚE DE SĂRBĂTORI ȘI ANUL ACESTA ÎN SECTORUL NOSTRU? Vă rog să răspundeți la această întrebare, în secțiunea de comentarii, cât mai mulți dintre dumneavoastră.

Anul trecut a fost o feerie pe străzile, bulevardele și parcurile din Sectorul 4, luminate de ghirlande, decorațiuni și beculețe colorate. Anul acesta vă doriți să fie la fel?

Părerea dumneavoastră este foarte importantă!

Prin urmare, lansez acest sondaj la care vă rog să DISTRIBUIȚI postarea și să răspundeți în comentarii cu DA sau NU”, a scris Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, pe Facebook.

Mai mulți bucureșteni au venit cu propunerea ca, pentru reducerea costurilor, în acest an luminițele să fie amplasate pentru o perioadă mai scurtă decât în anii anteriori.

„DA, într-o majoritate covârșitoare! Acesta a fost răspunsul pe care cei mai mulți dintre dumneavoastră l-ați oferit cu privire la întrebarea: dacă ne dorim, ca și de Crăciunul acesta, să avem luminițe pe străzile din Sectorul 4?

Vă mulțumesc tuturor pentru că am dovedit, încă o dată, faptul că suntem o comunitate activă și implicată în toate deciziile care ne privesc.
Aproximativ 99% dintre dumneavoastră mi-ați scris că sunteți de acord ca luminițele să se regăsească și anul acesta în sectorul nostru. Cel mai probabil, cred că nu ați uitat cât de frumos a fost anul trecut. Eu, personal, îmi aduc aminte cu drag ce bucurie și ce emoție am trăit împreună când, deși eram în plină pandemie, străzile din centrul sectorului au fost pline de oameni.
Sute de tineri, bunici, părinți cu copii mici în brațe au venit în intersecția de la Fântâna Florilor, unde am sărbătorit cu toții aprinderea instalațiilor, în ajun de Moș Nicolae”, a scris ulterior primarul Băluţă.

Citeşte şi Noi beneficiari ai măsurii de plafonare a preţurilor la energie. Marcel Ciolacu: Nu pot să-ţi cer să faci economie şi să beneficiezi de ea peste 12 luni