Noi beneficiari ai măsurii de plafonare a preţurilor la energie. Marcel Ciolacu: Nu pot să-ţi cer să faci economie şi să beneficiezi de ea peste 12 luni

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că plafonul pentru consumul de energie electrică trebuie să fie în timp real. "Nu pot să îţi cer să faci economie şi tu vei beneficia de această economie peste 12 luni. Este un non-sens", a explicat liderul PSD. De asemenea, Ciolacu a anunţat că ordonanţa de urgenţă privind preţurile la energie va primi, săptămâna viitoare, raport în comisiile de specialitate din Senat. Potrivit liderului PSD, actul normativ va fi modificat în sensul introducerii fabricilor de medicamente generice pe lista beneficiarilor preţurilor plafonate la energie.

20 sept. 2022, 14:22
Noi beneficiari ai măsurii de plafonare a preţurilor la energie. Marcel Ciolacu: Nu pot să-ţi cer să faci economie şi să beneficiezi de ea peste 12 luni
Guvernul a redus plafonul compensat la energie electrică. Cât plătești dacă treci de 255 kwh / lună

Liderul PSD Marcel Ciolacu nu susţine propunerea ca plafonarea preţului la energie să fie făcută în raport cu consumul de anul trecut.

„Am văzut, au venit mai multe variante. Aşteptăm, prin Secretariatul General al Guvernului. Din punctul nostru de vedere, totul se raportează în timp real. Nu pot să îţi cer să faci economie şi tu vei beneficia de această economie peste 12 luni. Este un non-sens”, a spus Marcel Ciolacu.

Noi beneficiari ai măsurii de plafonarea a preţurilor la energie. Marcel Ciolacu a anunţat că legea va fi modificată în Parlament

„Amendamentele la ordonanţa pe energie sunt în discuţie în acest moment în cadrul coaliţiei şi se va lua o decizie. Au fost mai multe propuneri. Ordonanţa se află în acest moment la prima cameră sesizată, la Senat, săptămâna viitoare se va da raportul, deja am convenit modificări pentru instituţiile de cult, pentru serviciile publice, respectiv companiile de apă, dar şi pentru companiile de transport. Aceste lucruri deja au fost convenite. A mai fost o discuţie, ţinând cont că fabricile de medicamente generice au un preţ plafonat la medicamente, dacă nu intervenim, în acel moment acele medicamente dispar de pe piaţa din România. Cred că nu ne dorim acest lucru. Normal că, dacă statul a plafonat un preţ la anumite medicamente, să vină solidar şi să se încadreze în costurile de producţie. Sunt peste 2.200 de români care lucrează în aceste fabrici”, a spus Marcel Ciolacu la Parlament.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: Compensarea de 50 de bani pe litru pentru benzină şi motorină se prelungeşte până la sfârşitul anului

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat, luni,referitor la preţurile la energie raportate la consumul din 2021, că  mulţi consumatori s-au plâns că acest lucru, care nu încurajează reducerea consumului.

„Ordonanţa trebuie să se raporteze la o referinţă. Anul 2021 nu este totuna cu 2020 când a fost lockdown sau când a fost consumul mai mic. La nivelul Comisiei Europene propunerea este undeva, pentru IMM, la o perioadă de 5 ani de zile. Sigur că putem discuta, putem vedea. Eu cred că fiecare care vrea să facă economie trebuie să facă. Eu cred ca trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare. Este un consum care nu a fost limitat de preţ, a fost un consum normal în 2021. Nu un consum mai mic. Dacă în loc de 300KW, consumă 255 KW, plăteşte mai puţin. Este clar că este încurajat, dar trebuie să găsim şi o modalitate de bonificaţie”, a explicat ministrul liberal al Energiei.

 

Criza energetică provoacă îngrijorare în Europa. Cum își ajută guvernele din Europa locuitorii să treacă mai uşor pentru creşterile de preţuri la energie

Autorităţile britanice au introdus un plafon de preț pentru cele mai utilizate contracte de energie casnică, dar facturile au crescut însă și așa. Pentru majoritatea gospodăriilor britanice, analiștii estimează că facturile de energie electrică vor crește la aproximativ 3.500 de lire sterline (4.136 de euro) pe an. Cele mai pesimiste proiecții se ridică la 6.000 de lire sterline (7.090 de euro) pe an. Guvernul a promis la începutul acestui an o reducere de 400 de lire sterline (473 de euro) la factura de energie pentru fiecare gospodărie, potrivit Euronews.ro. Pe lângă ajutorul de 400 de lire, pensionarii vor beneficia de un supliment de 300 de lire în această iarnă.

Citeşte şi: Comisia Europeană renunță la ideea plafonării prețului la gazele din Rusia, dar vrea să taxeze profiturile companiilor din energie

Şi Italia a aprobat la începutul lunii august un nou pachet de ajutoare în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro pentru a proteja firmele și consumatorii casnici de creșterea costurilor energiei și de majorarea prețurilor de consum. De asemenea, autorităţile italiene anunţă taxe suplimentare pentru companiile care profită de pe urma prețurilor mai mari la energie.

Şi Franța vine în ajutorul locuitorilor pentru a-i ajuta să treacă mai uşor peste iarnă. Ajutorul oferit este de 100 euro. De asemenea, guvernul francez a obligat furnizorul de energie de stat EDF să limiteze creșterea prețului la electricitate la 4% pentru un an. Preţurile la energie electrică au fost plafonate.

Citeşte şi: Cum să faci economie la energie. Soluţia găsită de profesorul Virgil Stoica: „Ajungem la 1 leu KWh, nu la 5 lei”

Şi Gerania a aprobat două pachete de ajutor total de 30 de miliarde de euro pentru a-și ajuta cetățenii în această problemă pentru anul în curs. Guvernul german va oferi tuturor contribuabililor o rată forfetară unică a prețului energiei de 300 de euro, transferată acestora prin fișa de salariu a angajatorului. Familiile care primesc indemnizație pentru copii vor primi o sumă suplimentară de 100 euro per copil. Cei care beneficiază de ajutor pentru locuință vor primi o sumă suplimentară în valoare de 270 euro pentru persoanele care beneficiază de ajutor pentru locuință.

Citeşte şi: PSD, mesaj către ministrul Energiei: Astăzi, pe piaţa energiei lipseşte marfa, nu se încheie contracte. Să nu se mai mire ministrul Popescu că preţurile furnizorilor sunt mari! Deci, la muncă, domnule Virgil Popescu!