La ce distanță se plantează pomii de gardul vecinului. Toți românii care stau la curte ar trebui să știe

Românii care stau la curte au o mare satisfacție pentru că beneficiază de verdeață, flori și copaci, însă foarte puțini sunt cei care știu la ce distanță trebuie să planteze pomii față de gardul vecinilor și că există o lege în acest sens.

12 mart. 2023, 19:25
La ce distanță se plantează pomii de gardul vecinului. Toți românii care stau la curte ar trebui să știe
La ce distanță se plantează pomii de gardul vecinului.

La ce distanță se plantează pomii de gardul vecinului. Ei bine, pentru cei care nu știau potrivit Codului Civil, art. 613, alineatul 1, distanţa minimă pentru arborii plantați pe propria proprietate trebuie să fie de minim doi metri de linia de hotar.

Citește și Petre Daea: Eu nu pot să spun că terenurile de pomi nu sunt cu pomi și nu sunt plantații pomicole acolo, care intră în suprafața agricolă

La ce distanță se plantează pomii de gardul vecinului

Cu toate acestea, există și câteva excepții precum copacii care nu depășesc înălțimea de doi metri, plantațiile și gardurile vii.

Conform legii, vecinul poate să solicite autorităților locale scoaterea unui arbore sau, în anumite cazuri, tăierea acestuia la înălțimea prevăzută de lege, în cazul în care această distanță minimă nu este respectată. Iar costurile acestor proceduri vor fi suportate de către proprietarul care a plantat arborele sau arbustul la distanța necorespunzătoare.

Mai mult, dacă ramurile copacului sau rădăcinile acestuia depășesc hotarul și ajung în proprietatea vecină, atunci acesta are dreptul de a tăia crengile sau să păstreze fructele care cad pe proprietatea sa.

Articolul 613 din Codul Civil are următoarele prevederi: 

(1) În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii.

 (2) În caz de nerespectare a distanței, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Totodată, Codul Civil prevede că distanţa legală se va măsura cu începere de la inima arborelui, până la linia de hotar a ambelor fonduri sau până la mijlocul zidului, gardului sau şanţului comun, când fondurile ar fi despărţite printr-un zid, gard sau şanţ comun. Dacă zidul, gardul sau şanţul aparţine exclusiv unuia dintre vecini, se calculează distanţa de la marginea exterioară a acestora dacă aparţin aceluia care vrea să planteze, iar dacă aparţine celuilalt vecin distanţa se va măsura de la marginea care este în partea sa. Dacă cele două fonduri sunt despărţite de un drum public sau de un curs de apă, la calcularea distanţei se va lua în considerare şi lărgimea acestora.

Codul Civil prevede acest regulament de foarte mulți ani, iar până în prezent nu a fost făcută nicio modificare a legii.

Citește și Adevăratul motiv pentru care pisicile se urcă în copaci. Nu te-ai fi gândit la asta!