La ce pericole te expui atunci când mergi la piscină sau la mare. Cât de periculoasă este apa pentru sănătatea noastră

O simplă bălăceală în apa mării sau la piscină te-ar putea lăsa cu sechele. Iată se semnal de alarmă au tras specialiștii.

15 aug. 2023, 19:29
La ce pericole te expui atunci când mergi la piscină sau la mare. Cât de periculoasă este apa pentru sănătatea noastră

Specialiștii medicali trag un semnal de alarmă în legătură cu potențialele riscuri asociate cu înotul aparent nevinovat într-o piscină sau în apa mării, în situația în care aspectul igienei este neglijat.

Citește și: Românii iau cu asalt o stațiune ieftină de la Marea Neagră. Aglomerație în vacanța de Sf. Maria

Pe lângă diversele inconveniențe ce pot apărea în urma unui contact cu apa nesănătoasă, cum ar fi diaree, vărsături sau alte neplăceri gastrointestinale, precum și infecții și iritații ale pielii sau ochilor, urechile pot fi de asemenea afectate. Perioada estivală este momentul în care medicii se confruntă des cu afecțiuni ale urechii. Împătimiții activităților acvatice se confruntă în special cu otită externă bacteriană, o problemă frecvent întâlnită ca urmare a pătrunderii apei contaminate în canalul urechii în timpul scufundărilor sau înotului în piscine sau în ape deschise, în care pot exista bacterii, viruși și alte microorganisme dăunătoare, conform unica.ro.

Dr. Covaci Anca, medic primar ORL, explică: „În primul rând, otita de piscină poate genera disconfort și durere urecheană, adesea foarte intensă și amplificată în cazul atingerii, însoțită de roșeață și îngustarea canalului auditiv. De asemenea, simptomele pot include senzația de ureche înfundată, secreții și scăderea auzului. Uneori, febra și umflarea ganglionilor limfatici din jurul urechii pot apărea. Infecția fungică a urechii externe, favorizată de umiditate, se manifestă în principal prin mâncărimi, dar și senzație de ureche înfundată și secreții. În cazul unor tulpini fungice mai agresive, netratate la timp, pot apărea situații în care timpanul este afectat, lăsând urme asupra auzului.”

Pentru a evita să vă expuneți la riscuri pentru sănătate și pentru a vă proteja vacanța, specialistul recomandă să optați în primul rând pentru piscine și zone de înot curate și bine întreținute. În cazul mării, este important să alegeți zonele autorizate și supravegheate pentru înot.

Citește și: Ministrul Mediului trage un semnal de alarmă! Marea Neagră e masiv poluată. Mircea Fechet: „Amenzi însumând 3 milioane de lei”