La ce să fii atent atunci când cumperi o maşină second hand. De ce sunt multe autoturisme respinse la RAR

Cei care doresc să îşi cumpere maşină second hand trebuie să fie atenţi, pe lângă altele şi la seriile vehiculului, cel puţin la acelea care pot fi verificate. Aproximativ 20% din maşinile care ajung la RAR pentru activităţi ce includ verificarea tehnică sunt respinse la prima prezentare. Pe lângă motivele de funcţionare a maşinilor sau a emisiilor poluante, 20% dintre acestea sunt respinse din cauza unor probleme din punct de vedere al identificării. O bună parte a proprietarilor sunt refuzaţi, în primă fază, din cauza emisiilor poluante. 

18 oct. 2015, 07:30
La ce să fii atent atunci când cumperi o maşină second hand. De ce sunt multe autoturisme respinse la RAR

Foarte mulţi proprietari au avut probleme la RAR din cauza seriilor maşinii pe care au achiziţionat-o recent, fie din ţară, fie din străinătate.

„Din totalul vehiculelor prezentate la Registrul Auto Român (RAR) pentru activităţi ce includ verificarea tehnică a acestora (vehicule utilizate importate, cât şi vehicule înmatriculate în România), la 19% dintre ele a fost constatată cel puţin o neconformitate faţă de prevederile reglementării privind efectuarea ITP şi au fost respinse la prima prezentare. Dintre vehiculele respinse, 20% au prezentat neconformităţi din punct de vedere al identificării, marea majoritate fiind probleme minore cu rezolvare simplă (ex. serie motor corodată, greu lizibilă sau ilizibilă). Vehiculele cu probleme grave de identificare, număr de identificare neconform sau modificat fraudulos reprezintă numai 1% din totalul vehiculelor respinse”, a declarat pentru România TV, inginer Cristian Bucur, director tehnic la RAR.   

Citeşte şi TIMBRUL DE MEDIU. Cum afli EXACT cât este taxa de poluare a unei maşini aduse din străinătate

Motivul principal pentru care maşinile sunt repinse în primă fază ţin de sistemul de iluminare, respectiv echipamentul electric al maşinii, 24% din totalul defecţiunilor constatate.

„De asemenea, 12% dintre vehicule au probleme la sistemul de frânare, iar 10% sunt repinse din cauza emisiilor poluante”, a precizat Cristian Bucur. 

Potrivit legislaţiei în vigoare, defecţiunile sunt încadrate în 3 categorii: periculoase, majore şi minore. „Din totalul defecţiunilor constatate la prima prezentare, aproximativ 4% au fost încadrate ca defecţiuni periculoase”, a arătat Cristian Bucur. 

Din cauza emisiilor poluante peste limitele admise au fost respinse la prima prezentare 3% din maşinile care s-au prezentat la RAR. 

Citeşte şi Director Registrul Auto Român: „Şi consumul de carburant e MĂSLUIT, nu doar noxele”

Pe lângă detaliile tehnice, care nu pot fi verificate decât într-un service, cei mai mulţi proprietari îşi fac probleme de numărul real de kilometri ai maşinilor. Au şi motive, întrucât nu puţine au fost cazurile în care şoferii care şi-au cumpărat maşini chiar de la reprezentanţe au avut surpriza să constate la alte diagnoze că maşina are mult mai mulţi kilometri decât cei reali.

De ceva timp, service-urile auto susţin că pot afla kilometri reali ai unei maşini, cu condiţia ca acea maşină să fi făcut verificările periodice în reprezentanţe. Aşadar, cei care vor siguranţă în privinţa kilometrilor parcurşi de maşină ar fi bine să apeleze la un service care poate accesa baza de date europeană unde au fost notate verificările anterioare ale maşinii.