La ce se poate folosi laptele expirat. Cele mai multe persoane îl aruncă, pentru că nu știu acest secret

La ce se poate folosi laptele expirat. De obicei, aproape toate persoanele aruncă produsele care expiră, neștiind că unele dintre ele pot fi folosite și în alte moduri, cum ar fi laptele. Chiar dacă poate prezenta riscuri pentru sănătate, deoarece bacteriile pot începe să se dezvolte în el după data de expirare, există câteva utilizări, în funcție de gradul de expirare și de starea sa.

23 sept. 2023, 09:15
La ce se poate folosi laptele expirat. Cele mai multe persoane îl aruncă, pentru că nu știu acest secret
La ce se poate folosi laptele expirat

La ce se poate folosi laptele expirat. Puteți folosi laptele expirat în rețete pentru biscuiți, clătite, prăjituri sau alte deserturi în care laptele este un ingredient. Bacteriile pot fi distruse prin gătirea la temperaturi ridicate.

Citește și: Ce gust are, de fapt, laptele de scroafă! Ireal cât ajunge să coste un kilogram de brânză făcut din acest ingredient

La ce se poate folosi laptele expirat

Dacă laptele este cu doar câteva zile peste data de expirare și nu prezintă semne vizibile de deteriorare sau miros neplăcut, este posibil să fie încă bun pentru a fi băut sau folosit în cafea sau ceai.

Puteți utiliza laptele expirat pentru a fermenta produse lactate, cum ar fi iaurt sau brânză. Procesul de fermentare poate ajuta la eliminarea sau reducerea bacteriilor nocive.

În general, laptele expirat cu doar câteva zile peste data de expirare poate fi folosit cu succes pentru a face iaurt sau alte produse lactate fermentate, cu condiția ca laptele să nu fie putred sau să prezinte mirosuri neobișnuite sau aspect suspect.

Cum se poate face iaurt din laptele expirat

Ingrediente necesare:

  • Lapte expirat (cu câteva zile peste data de expirare, dar într-o stare bună)
  • Cultură de iaurt sau iaurt cu probiotice
  • Oala sau vasul în care vei face iaurtul
  • Termometru
  • Loc cald pentru fermentare

Mod de preparare

Pune laptele într-o oală și încălzește-l la aproximativ 82-85°C. Folosește un termometru pentru a măsura temperatura. Acest proces ajută la sterilizare.

După ce laptele a ajuns la temperatura corespunzătoare, răcește-l la aproximativ 43-46°C. Amestecă în lapte o cantitate mică de iaurt cu probiotice sau cultură de iaurt. Acesta va servi ca starter pentru fermentare.

Pune amestecul într-un recipient acoperit și păstrează-l într-un loc cald (incubator sau altă zonă călduroasă) pentru aproximativ 6-12 ore sau până când iaurtul se îngroașă la consistența dorită. Apoi trebuie dat la rece.

Dacă laptele este prea vechi sau prezintă semne evidente de deteriorare, puteți turna-l în compostul dvs. Aceasta poate fi o modalitate ecologică de a-l elimina și de a îmbogăți solul.