La cinci ani de criză, românii au ajuns să crediteze băncile

Românii au ajuns să crediteze băncile, după cinci ani de criză. Depozitele în bănci depăşesc cu 5 miliarde de euro valoarea creditelor. O situaţie total opusă faţă de acum cinci ani, când creditele luate de populaţie depăşeau depozitele cu 15 miliarde de lei. Raportul s-a inversat la finalul lui 2010, iar de atunci diferenţa s-a mărit cu fiecare lună.

12 nov. 2013, 14:08
La cinci ani de criză, românii au ajuns să crediteze băncile

Potrivit datelor BNR, în luna septembrie, valoarea depozitelor în bănci depăşea 126 de miliarde de lei, în timp ce creditele luate erau de doar 103,8 miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că românii ţineau în bănci cu 5 miliarde de euro mai mult decât valoarea creditelor luate. Specialiştii spun că românii economisesc mai mult pentru că se tem pentru ziua de mâine.

„Populaţia este creditor net şi asta este situaţia normală, a fost mai degrabă anormală situaţia anterioară, în care creditele erau alimentate mai ales de bani veniţi din afară. Atunci când oamenii simt că viitorul este incert, încearcă să se protejeze punând deoparte bani albi pt zile negre”, a declarat economistul Aurelian Dochia, citat de România TV.

Statisticile arată că economiile ţinute de români în bănci au crescut cu 10 miliarde de euro în ultimii cinci ani. Banii permit finanţarea economiei şi mai ales a statului, care s-a împrumutat masiv după venirea crizei.

 

VEZI SI:

Isărescu: Românii nu au încredere în bănci, îşi ţin banii ascunşi în casă