La cine va ajunge averea magnatului Dan Petrescu. Secretara vs statul român, o miză de două miliarde de euro

Dan Petrescu a murit în urma unui accident aviatic în care și-au mai pierdut viața soția, copilul acestuia și alte cinci persoane. Imediat s-a stârnit o mare controversă legată de averea fabuloasă care, în lipsa unui moștenitor, ar urma să intre în posesia statului român.

07 feb. 2023, 13:16
La cine va ajunge averea magnatului Dan Petrescu. Secretara vs statul român, o miză de două miliarde de euro
La cine va ajunge averea magnatului Dan Petrescu. Secretara vs statul român, o miză de două miliarde de euro

La cine va ajunge averea magnatului Dan Petrescu. Supranumit „miliardarul din umbră” și fost partener de afaceri, după Revoluția din 1989, al lui Ion Țiriac, Dan Petrescu a câștigat sume uriașe din imobiliare, fiind considerat, la un moment dat, cel mai bogat român. Acesta a murit pe 3 octombrie 2021, În Italia, când avionul pilotat chiar de magnat s-a prăbușit, s-a lovit aproape în plan vertical de pământ și a luat foc, cei opt pasageri aflați la bordul aeronavei de mici dimensiuni neavând nicio șansă de supraviețuire.

Lista persoanelor de la bord:

    • Dan Petrescu;
    • soția sa, Regina Balzat, în vârstă de 65 de ani, născută în România, cu cetățenie franceză;
    • Dan Ștefan Petrescu, fiul miliardarului, în vârstă de 30 de ani, născut la München, dublă cetățenie;
    • Julien Brossard, în vârstă de 35 de ani, prieten cu fiul magnatului;
    • Claire Stephanie Caroline Alexandrescu, în vârstă de 33 de ani; născută în Franța, fiica lui Miki Alexandrescu, comentator de Formula 1;
    • Filippo Nascimbene, în vârstă de 32 de ani, soțul Carolinei; născut în 1988;
    • fiul lor de un an, Raphael; născut la Milano, pe data de 16 ianuarie 2020;
    • mama Carolinei Alexandrescu, Miruna Anca Wanda Lozinschi, în vârstă de 65 de ani.

După moartea miliardarului, mama acestuia, în vârstă de peste 90 de ani – cu deficiențe de auz și vorbire – este moștenitoarea de drept, iar atunci când aceasta va deceda „o moștenesc doar descendenții sau colateralii proprii (dacă mai există). Dacă nu, atunci moștenirea este declarata vacantă, ceea ce înseamnă că o culege statul”, a declarat avocatul Adrian Toni Neacșu pentru Gândul.

Citeşte şi: Averea fabuloasă pe care o avea afaceristul Dan Petrescu, mort în avionul prăbușit la Milano. Cine va moșteni totul

Potrivit unor surse Gândul, Anca Surugiu, secretara, ulterior asistenta și, într-un final, coordonatoarea tuturor firmelor lui Dan Petrescu, ar putea prelua averea, aceasta controlând și având acces la toate datele offshore-urilor, știind unde se află toate conturile și, mai mult, primise împuternicire deplină din partea magnatului. Potrivit legii, dacă în termen de 1 an și 6 luni din momentul în care este deschisă moștenirea nu s-a înfățișat niciun moștenitor, notarul „îi va soma pe toţi succesibilii, printr-o publicaţie făcută la locul deschiderii moştenirii, la locul unde se află imobilele din patrimoniul succesoral”.

Citeşte şi: Verdict în cazul morții lui Dan Petrescu. Cum a ajuns să se prăbușească avionul afaceristului

Trăgând concluziile, lucrurile stau astfel: în momentul în care mama magnatului defunct Dan Petrescu va pleaca în neființă, moștenirea ar trebui să rămână statului român, deoarece se pare că nu mai există nici un descendent pe linie, toți murind în tragicul accident. Numai că, potrivit surselor Gândul, apropiații sunt convinși că există un plan de deturnare a averii!