La închisoare, ca la pensiune: Criminalul din Norvegia are dormitor, sală de fitness şi laptop

Anders Behring Breivik, care a fost condamnat la 21 de ani de închisoare pentru uciderea a 77 de persoane la 22 iulie în Norvegia, va ispăşi pedeapsa la închisoarea Ila, de lângă Oslo.

RomaniaTV.net
24 aug. 2012, 20:14
La închisoare, ca la pensiune: Criminalul din Norvegia are dormitor, sală de fitness şi laptop

Extremistul de dreapta va fi dus la închisoarea Ila, din apropierea capitalei, unde a fost încarcerat şi pe perioada procesului.

Breivik va fi ţinut la început la izolare, pentru a evita contactul cu alţi prizonieri. Oficialii închisorii au furnizat imagini ale dotărilor unităţii, pentru evidenţierea condiţiilor în care va sta Breivik, scrie BBC News.

În prezent, Breivik are trei celule, „pentru a compensa” faptul că nu are acces la activităţile disponibile pentru ceilalţi deţinuţi, a declarat purtătorul de cuvânt al închisorii, Ellen Bjercke.

Fiecare celulă măsoară 8 metri pătraţi. Una dintre ele este dormitor, una conţine echipament de fitness, iar cea de-a treia este o cameră de studiu, dotată cu birou şi laptop. Computerul nu este conectat la internet, pentru a preveni comunicarea deţinutului cu persoane din afara închisorii.

Ca şi ceilalţi deţinuţi, Breivik are dreptul să scrie scrisori şi să se uite la televizor. De asemenea, are acces la o zonă în aer liber, securizată cu ziduri de beton şi fire electrice.

Extremistul se va afla sub regim de securitate extrem de ridicată şi nu va avea voie să se întâlnească cu deţinuţi din alte corpuri ale închisorii. Totuşi, va putea avea întâlniri cu alţi deţinuţi din aripa de securitate ridicată, dacă acest lucru va fi considerat sigur.

Prizonierii ca Breivik au mai mult contact cu ofiţerii închisorii şi mai multe oportunităţi de lucru, educaţie şi alte activităţi.”

„Ideea este să creştem contactul cu personalul închisorii pentru a-l menţine activ, pentru a face exreciţii psihice şi a discuta cu el. Izolarea este tortură”, a declarat directorul închisorii.

Oficialii închisorii speră ca pe viitor Breivik să fie transferat alături de alţi prizonieri, unde va avea acces la şcoală, bibliotecă, sală de sport şi va putea lucra în atelierele închisorii.

Închisoarea Ila are 12 aripi şi poate încarcera 124 de prizonieri, care sunt supravegheaţi de 230 de angajaţi ai închisorii. În prezent în ea se află „unii dintre cei mai periculoşi oameni ai ţării”, se arată pe site-ul instituţiei.