La referendum toţi românii vor putea vota indiferent în ce loc se vor afla atunci

Alegătorii aflaţi în ziua referendumului în ţară, în localitatea unde îşi au domiciliul, votează la secţia de votare unde au fost arondaţi, unde sunt înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente, iar cei care sunt în altă localitate îşi exercită dreptul la orice secţie, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare.

RomaniaTV.net
13 iul. 2012, 16:13
La referendum toţi românii vor putea vota indiferent în ce loc se vor afla atunci

Alegătorii aflaţi în ziua referendumului în ţară, în localitatea unde îşi au domiciliul, votează la secţia de votare unde au fost arondaţi, unde sunt înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente, iar cei care sunt în altă localitate îşi exercită dreptul la orice secţie, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare.

Potrivit unei hotărâri adoptate vineri de BEC, în străinătate, cetăţenii cu drept de vot pot să-şi exprime opinia legată de demiterea preşedintelui la orice secţie de votare, fiind înscrişi pe listele electorale suplimentare.

BEC a stabilit că membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii votează la secţia unde îşi desfăşoară activitatea, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare în cazul în care nu sunt înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente.

Alegătorii omişi din copiile de pe liste, care fac dovada cu actul de identitate că domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective, sunt înscrişi în listele electorale suplimentare, informează Agerpres.

În ţară, alegătorii votează numai în baza cărţii de identitate, a cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate. Românii cu domiciliul în România nu pot vota la una din secţiile de votare din ţară pe baza paşaportului, iar cei cu domiciliul în străinătate pot vota în ţară şi în baza paşaportului simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate.

În străinătate, alegătorii votează în baza paşaportului simplu, a paşaportului de serviciu, a paşaportului diplomatic sau a cărţii de identitate. Elevii din şcolile militare votează în baza carnetului de serviciu militar.

La referendumul naţional privind demiterea preşedintelui României din 29 iulie nu se va folosi cartea de alegător, potrivit BEC.

– Persoanele netransportabile pot vota la referendum cu urna specială
Persoanele netransportabile din cauză de boală sau de invaliditate aflate în ţară pot cere în scris preşedintelui biroului electoral al celei mai apropiate secţii de votare, inclusiv în ziua votării, să voteze prin intermediul urnei speciale.

Cererile pot fi formulate şi de organele de conducere ale instituţiilor sanitare sau de ocrotire socială, în care cei netransportabili se află internaţi.

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor fi prezenţi, la sediul secţiei de votare, în ajunul zilei referendumului între orele 18,00 – 20,00 pentru a primi cererile de votare prin intermediul urnei speciale.

În ziua votării, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare trimite o echipă formată din doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, cu urna specială şi materialele necesare votării, ştampilă cu menţiunea „Votat” şi buletine de vot, la locul unde se află persoana netransportabilă pentru a se efectua votarea.

În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială, iar aceasta se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare.

– Certificarea prezenţei la vot – prin aplicarea timbrului autocolant cu menţiunea ”Votat” pe cartea de identitate

Certificarea prezenţei la vot se face prin aplicarea timbrului autocolant cu menţiunea ”Votat” pe cartea de identitate sau a ştampilei cu menţiunea ”Votat” pe cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul simplu, paşaportul de serviciu, paşaportul diplomatic sau carnetul de serviciu militar, după caz.

Alegătorul care, din motive temeinice constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de vot un însoţitor ales de el pentru a-l ajuta, însă însoţitorul nu poate avea calitatea de membru al biroului electoral sau observator.

– BEC anunţă că votarea începe la ora 8,00 şi se încheie la ora 20,00, data şi ora locale
Potrivit Biroului Electoral Central, la ora 20,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea terminată şi dispune închiderea secţiei de votare. Alegătorilor care la ora 20,00 se află în sala unde se votează li se va permite să îşi exercite dreptul de vot.

În această situaţie, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligaţia de a informa biroul sau oficiul electoral care funcţionează la nivelul imediat superior cu privire la hotărârea de prelungire a duratei votării, de îndată ce adoptă o asemenea hotărâre, precum şi cu privire la închiderea secţiei de votare atunci când perioada de prelungire se încheie, de îndată ce acest lucru se produce.