La vremuri noi, obiceiuri noi! O femeie a atins măşti de protecţie de racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva, pentru ca sfânta să o apere de virus

Imaginea credincioșilor care ating de raclele cu moaște diverse obiecte personale, pe care apoi le poartă asupra lor ca să le aducă noroc, sănătate și să-i ferească de rele, ne este tuturor bine cunoscută. Iată, însă, că unii credincioşi ţin pasul cu vremurile şi îşi adaptează în funcţie de acestea obiectele personale pe care le ating de sfintele moaşte.

12 oct. 2021, 08:55
La vremuri noi, obiceiuri noi! O femeie a atins măşti de protecţie de racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva, pentru ca sfânta să o apere de virus

O femeie a atins măşti de protecţie de racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva. Femeia era venită tocmai din Italia ca să participe la pelerinajul Sfintei Cuvioase.

O femeie a atins măşti de protecţie de racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva

Ignorând măsuri minime de protecție sanitară, femeia a adus 10 măști pe care le-a atins de racla cu sfintele moaște. Întrebată de ce face acest gest, femeia a răspuns că speră ca, în acest mod, masca o va feri să contracteze virusul.

Pelerinajul Sfintei Parascheva de la Iași a început încă din data de 8 octombrie, mult mai devreme decât de obicei. În patru zile de pelerinaj, peste 30.000 de credincioși au trecut pe la raclă să se închine. Mult mai puţini decât în anii dinaintea pandemiei.

Citeşte şi Sfânta Parascheva 2021, reguli pentru pelerini. Primarul din Iaşi anunţă că cei din zone cu incidenţă mare nu vor fi primiţi în oraş

De luni, se remarcă mulți tineri printre pelerini și multe familii cu copii mici, mai ales că vremea este blândă. Măsurile sanitare sunt respectate de majoritatea pelerinilor, în special datorită voluntarilor care oferă tuturor măști și au grijă să organizeze mulțimea în aşa fel încât să fie păstrată distanţa.

Pelerinii nu se mai înghesuie la racla Sfintei Parascheva. Numărul acestora, la jumătate faţă de anii trecuţi

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva nu a mai reuşit să strângă în jurul ei credincioşii ca în alţi ani. Asta şi din cauza restricţiilor, dar şi ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, ploi şi temperaturi extrem de scăzute.

Jandarmeria estimează că, deşi apropierea efectivă a sărbătorii – joi, 14 octombrie – ar trebui să mărească numărul pelerinilor, nu va mai fi nici pe departe afluxul din anii anteriori.

Anul acesta, pentru prima dată de când există acces nerestricţionat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, au fost momente noaptea când rândul cu pelerini era complet gol, scrie ziaruldeiasi.ro. Asta şi ca urmare a restricţiilor dure, dar şi din pricina condiţiilor meteo nefavorabile –  temperaturi extrem de scăzute şi ploi.

În anii trecuţi, oamenii soseau cu sutele formând cozi încă din prima zi în care racla era aşezată pe baldachin. Aceştia stăteau cu orele să se închine până după ziua de 14 octombrie, când racla era dusă în catedrală.

Pelerinii îşi dau masca jos ca să sărute racla cu sfintele moaşte

Pelerinii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie, iar cei care nu au primesc una din partea organizatorilor. Totuşi, mulţi dintre ei îşi dau masca jos atunci când ajung să sărute racla cu sfintele moaşte.

Citeşte şi Certificat verde la pelerinajul de la Sfânta Parascheva. Florin Cîţu anunţă ce reguli trebuie să respecte credincioşii

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun, însă, că este vorba despre un act de credinţă, iar preoţii nu pot interveni în relaţia omului cu Dumnezeu, astfel încât le permit credincioşilor să se manifeste în voie.

Sunt unii pelerini care, într-adevăr, îşi dau masca jos şi sărută moaştele. Este un act de credinţă şi nu putem interveni în relaţia omului cu Dumnezeu şi cu sfinţii lui. Oamenii pot aduce o iconiţă, o floare, o haină cu care să atingă racla, dar nu bani sau alte obiecte.(…) Noi nu îi sfătuim în nici un fel (dacă să poarte mască sau nu atunci când sărută racla – n.r.). Îi lăsăm să-şi manifeste credinţa neîngrădit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Constantin Sturzu.