Lacul Ciric, poluat de substanţele cu care s-au degivrat aeronavele la Aeroportul Iaşi

Lacul Ciric din Iaşi a fost poluat de substanţele cu care reprezentanţii Aeroportului din oraş curăţă pista şi degivrează avioanele, poluarea fiind confirmată de Apele Române, care recoltează probe, atât din lac cât şi din canalizarea în care s-au scurs substanţele.
Romania TV
23 feb. 2017, 16:49
Lacul Ciric, poluat de substanţele cu care s-au degivrat aeronavele la Aeroportul Iaşi

Reprezentanţii Apelor Române recoltează probe din lacul Ciric şi din canalizare de trei zile, în vreme ce reprezentanţii Aeroportului Iaşi spun că au respectat toate protocoalele când au folosit substanţele pentru degivrare, ei dând vina pe încălzirea bruscă a vremii pentru această situaţie.

Despre deversările în Lacul Ciric III s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute, când pe reţelele de socializare au apărut imagini în care se vedea cum în acumularea din zona Veneţia din Iaşi, se scurge apă plină de mizerie şi spumă printr-o gură de canalizare. Lacul Ciric este în administrarea unui om de afaceri din Iaşi, care deţine şi o piscină pe mal şi care a investit importante sume de bani în amenajarea ecosistemului.

„Pune în pericol mediul şi investiţia. Canalul ăsta ajunge în lacul aflat în administrarea noastră”, a declarat, joi, presei, Alex Costea, administratorul lacului.

Întrebat cum şi de unde ajung acele substanţe în lacul Ciric, acesta a declarat jurnaliştilor că totul vine de la Aeroport.

„Este rigola care preia apele pluviale ce ajung pe suprafaţa pistei. Nu ştiu cum au fost ele gândite, mie nu mi se pare tocmai în regulă ca bazându-te pe faptul că este doar apă de ploaie. Vara se spălă pista cu apă cu detergent, iarna se fac deszăpeziri cu substanţe pentru deszăpeziri, tot iarna se fac degivrări la avioane. Toată apa asta amestecată cu apele pluviale este preluată de rigola asta şi ajunge aici în lac. Nu ştiu dacă locul acestor ape este într-un lac cu un ecosistem. Noi am investit toţi banii pe care îi aveam şi ne-am şi îndatorat pe o perioadă lungă de timp ca să facem un proiect, ca să facem un ecosistem să meargă, să fie un proiect frumos pentru oraşul ăsta”, a mai declarat Alex Costea, potrivit Mediafax.

Situaţia a fost observată chiar şi de cei care trec prin zonă zilnic, care spun că dacă în mod normal prin acea gură de canalizare curge foarte rar apă, în ultimele zile debitul a crescut, iar apa era murdară şi plină de spumă.

Reprezentanţii Aeroportului Iaşi dau vina pe schimbările bruşte de temperatură pentru întreaga situaţie, declarţnd că toate substanţele au fost folosite în cantităţi normale pentru operaţiunile de degivrare a aeronavelor şi a infrastructurii de mişcare şi că acum situaţia este sub control.

„Nu avem o staţie de epurare şi chiar dacă am avea acest lucru nu ne-ar fi ajutat cu nimic. În schimb există un sistem amplasat pe circuitul apelor pluviale, pe zona platformei aeroportului, precum şi un sistem de filtrare a acestor substanţe poluante în zona pistei, folosite doar în condiţii de îngheţ. Din cauza temperaturilor scăzute practic procesul de disoluţie a substanţelor folosite pentru degivrarea aeronavelor şi a infrastructurii de mişcare a fost imposibilă, însă, recent, cum vremea s-a încălzit brusc, topirea accelerată a zăpezii contaminate a dus, practic, la deversarea întregii cantităţi de apă în bazin”, a declarat Elena Troia, purtător de cuvânt al Aeroportului Iaşi.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
O insulă din Asia a fost numită cea mai pitorească din lume. Este o destinație de vacanță fabuloasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
Fanatik.ro
Habemus Dan! Nicușor Dan este noul președinte al României după numărarea a 100% din voturi: 53,60 – 46,40! Rezultate finale, date oficiale BEC alegeri prezidențiale 2025, turul 2
Capital.ro
Marea artistă pe care România a pierdut-o. A câștigat cele mai mari premii mondiale. Nimeni n-o va înlocui
Playtech.ro
Cea mai frumoasă stațiune de pe litoralul bulgăresc, foarte aproape de România. Are hoteluri de lux, plaje late şi apă calmă
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Vladimir Putin extinde una dintre cele mai controversate baze de testare a rachetelor nucleare din epoca post-sovietică
wowbiz.ro
Soția lui Bursucu’, implicată într-un accident grav în Constanța! Informații de ultim moment
Spynews
Cine este Johannes Pietsch, câștigătorul Eurovision 2025. Austriacul este cunoscut după numele de J.J și are 24 de ani
Spynews
Soția lui Bursucu a făcut accident cu mașina în Constanța! Au fost găsite trei victime, dintre care două încarcerate | FOTO
Evz.ro
Pâinea umplută. Rețeta care transformă o franzelă simplă într-un preparat spectaculos
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Soția lui Bursucu' a fost implicată într-un grav accident, în Constanța
Cancan.ro
George Simion, PRIMELE declarații după ce a pierdut în fața lui Nicușor Dan: 'Am fost singuri împotriva tuturor'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025. Nicușor Dan este președintele României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
VIDEO "Blackout România" Diana Șoșoacă, prima reacție după ce Nicușor Dan a câștigat alegerile
Ce pensie primesc românii care au lucrat doar 15 ani. Cum se face calculul
MediaFlux
Prima reacție din Rusia privind alegerile din România! Anunț de la Moscova
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul virează bani pe 20 mai. Cine sunt românii care primesc ajutoare