Lacul din România care își schimbă culoarea în funcție de anotimp

Cine vine în România are posibilitatea să descopere nu doar mâncare și băutură alese, dar poate avea parte de experiențe unice. Țara noastră are locuri și peisaje unice, care cu siguranță merită văzute. Un astfel de loc este și Lacul albastru din Maramureș, singurul din lume care își schimbă culoarea în funcție de anotimp.

01 oct. 2023, 08:14
Lacul din România care își schimbă culoarea în funcție de anotimp

Lacul Albastru este situat la o altitudine de 530 de metri și se află în Munții Gutâi. Este singurul lac din Europa care s-a format prin prăbușirea unei galerii de mină în urmă cu mai bine de o sută de ani. Unic este și faptul că Lacul albastru își schimbă culoarea, de la albastru-deschis la maro sau verde-smarald, în funcție de anotimp.

Citește și: Nesimțirea unor turiști le-a determinat pe autorități să ia măsuri dure! De ce le-a fost interzis accesul românilor cu bagaje la Lacul Sfânta Ana

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată în 2000 și ocupă o suprafață de 0,50 hectare. Culoare este dată de conținutul apei, bogată în sulfat de fier și melanterit, substanțe provenite de la vechea mină din apropierea lacului, potrivit Gândul.

Citește și: ”Lacul fără fund”, locul din România pe care trebuie neapărat să îl vizitezi. Este ideal pentru o escapadă de weekend

Primăvara, Lacul albastru are culoarea albastru deschis. Vara, când temperaturile cresc, lacul este de un albastru închis ori verde închis și uneori cu reflexe de smarald.

Toamna, Lacul Albastru ia culoarea verde închis și uneori maro. Se spune că aceste schimbări se datorează atât temperaturii apei, cât și poziției soarelui.