Lacul din România ce nu se mai oprește din crescut, interzis! Motivul pentru care oamenii nu mai au voie să se apropie de el

Lacul Teliuc din Hunedoara, format natural din ultimii 15 ani într-o fostă carieră minieră din Hunedoara, a fost interzis. Acesta este considerat riscant, după ce a atins adâncimi impresionante, astfel că autoritățile au decis că oamenii nu mai au voie acum să se apropie de el.

29 nov. 2023, 08:52
Lacul din România ce nu se mai oprește din crescut, interzis! Motivul pentru care oamenii nu mai au voie să se apropie de el
Lacul din România ce nu se mai oprește din crescut, interzis!

Lacul din România ce nu se mai oprește din crescut, interzis! Din cauza instabilității versanților, supuși presiunii tot mai mari cauzate de creșterea continuă a nivelului apei autoritățile din Hunedoara le-au interzis oamenilor să se apropie de râul format pe fundul craterului din fosta carieră minieră Teliuc.

Citește și Lacul din România care își schimbă culoarea în funcție de anotimp

Lacul din România ce nu se mai oprește din crescut, interzis!

Localnicii sunt îngrijorați și spun că alunecările de teren au loc tot mai frecvent în ultima vreme.

„Până recent era o adevărată plăcere să pescuim de pe malul lacului Teliuc. Unii au prins pești uriași aici. Dar apele au tot crescut, malurile accesibile au fost inundate, iar lacul a luat forma unui cazan uriaș. Cred că are în unele locuri adâncimi de peste 100 de metri. Și crește continuu. Acum peste 15 ani, când a început să se formeze, nimeni nu își imagina că va ajunge la astfel de dimensiuni. Zilele trecute, am văzut cum alunecă pământul, chiar în locul unde în anii trecuți pescuiam. Nu mai suntem lăsați să ne apropiem de lac, să pescuim, să aducem animalele pe maluri”, a declarat un fost miner din satul Teliucu Inferior din Hunedoara.

În aceste momente, Lacul Teliuc din Hunedoara este supravegheat continuu de către angajații unei firme de pază. Aceștia îi sfătuiesc pe cei care se plimbă în apropierea malurilor sale să nu coboare de pe mal.

Cu toate acestea, autoritățile sunt îngrijorate și asta din cauza unei șosele care a fost construită recent în zonă, foarte aproape de lac. Aceasta ocolește lacul prin dreapta și urcă apoi pe lângă clădirile fostei mine Teliuc și haldele de steril ale acesteia spre zona Hășdat – Silvaș din Hunedoara.

Acest drum care are o lungime de 3,5 kilometri a fost construit în această toamnă, pentru a lega centrul localității Teliucu Inferior (video) de șoseaua Hunedoara – Hațeg, pe Dealurile Silvașului din Hunedoara. Acum, autoritățile se tem că la un moment dat, apele lacului Teliuc o să înghită acest drum.

Minele de fier din zona Teliuc – Ghelari din județul Hunedoara au fost închise în anii 2000, iar de atunci cariera minieră din Teliucu Inferior, aflată la circa cinci kilometri de Centrul vechi al Hunedoarei a fost abandonată.

În primii ani, lacul a fost ignorat de autoritățile din Hunedoara, însă între timp el a crescut treptat, înghițind o suprafață de peste 10 hectare din carieră, odată cu rămășițele industriale de pe fundul ei, și atingând adâncimi de peste 100 de metri. Sub presiunea apei, porțiuni din malurile sale s-au surpat.

„Lacul Teliuc din Hunedoara crește cu doi – trei centimetri pe zi. Într-un doi – trei ani această carieră proiectată la o adâncime de circa 200 de metri va fi umplută până la refuz de apă”, spune un localnic din comuna Teliucu Inferior, care măsoară frecvent nivelul apei.

Citește și Un tânăr a ajuns la spital, după ce a îmbrățișat celebrul jet care țâșnește din Lacul Geneva. După a doua încercare, bărbatul a fost recuperat din apă