Lacul lui Mihai Eminescu de la Ipoteşti, un FALS comunist: Nuferi legaţi cu nailon şi luceafăr din becuri

Mihai Eminescu. Spovedania unui şef din perioada comunistă scoate la iveală un adevăr ascuns 25 de ani. Lacul cu nuferi de la Ipoteşti, obiectiv turistic naţional "vândut" turiştilor ca loc de inspiraţie pentru creaţia eminesciană, nu este decât o invenţie a "Epocii de Aur", realizat cu o draglină şi 14 muncitori.

29 oct. 2014, 16:06
Lacul lui Mihai Eminescu de la Ipoteşti, un FALS comunist: Nuferi legaţi cu nailon şi luceafăr din becuri

Mihai Eminescu. Localitatea Ipoteşti situată la 10 kilometri de municipiul Botoşani, este poate cel mai important loc de „pelerinaj” pentru iubitorii de literatură şi mai ales pentru cei îndrăgostiţi de creaţia eminesciană. Printre obiectivele turistice recunoscute pe plan naţional la Ipoteşti se află casa unde a copilărit Mihai Eminescu, dar şi lacul cu nuferi din pădurea Ipoteşti, unde se spune că poetul şi-ar fi găsit sursele de inspiraţie poetică.

Mihai Eminescu. Anual, mii de turişti vin să viziteze şi să „guste” din spiritul eminescian plimbându-se în jurul acestui lac cu nuferi, apărut în mod bizar în circuitul turistic abia în anul 1989. După 26 de ani, un inginer şef al perioadei comuniste, rupe tăcerea şi spune adevărul despre o mistificare grosolană: lacul cu nuferi al lui Eminescu de la Ipoteşti, nu este decât o creaţie milenară a „Epocii de Aur”, potrivit adevarul.ro.

CITEŞTE ŞI: Mihai Eminescu, portret oficial: Cine l-a imortalizat pe poet în cea mai cunoscută fotografie a sa FOTO

”Lacul era gata, dar mi-a spus: «Vezi că în poezie sunt nuferi, fă rost de ei». Şi am făcut rost. În mlaştina aia nu creşteau nuferi. I-am adus de la Vorona, de la 50 de kilometri, că făceam regularizarea unui curs de apă care avea nuferi. Erau şi albi şi galbeni. I-am adus pe lac, dar nu stăteau. Aşa că atunci când a fost centenarul, pe 15 iunie 1989, i-am ancorat de fundul lacului cu nailon să nu se scufunde. Am pus şi nuferi albi în continuarea lacului, mai era o baltă. Am ras tot stuful, şi am construit o insulă. Cea care se vede acum, nu este naturală cum crede toată lumea. Am făcut-o cu muncitori din nuiele şi umplută cu pietre şi pământ. Iar podul l-am adus din sat”, spune Costică Macaleţi, fost inginer.