Lacul Morii va avea un nou aspect futurist. Imagini de la macheta locului care va schimba radical peisajul în Sectorul 6

O echipă formată din membri din România și Belgia a câștigat proiectul pentru reamenajarea Parcului Lacul Morii.

01 nov. 2022, 16:57

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat luni că Lacul Morii urmeză să fie amenajat de o echipă mixtă din România și Belgia. Proiectul va cuprinde terenuri de sport, spații moderne de recreere, facilități sportive și de petrecere a timpului liber.

„Nu mai puțin de 11 echipe de arhitecți, peisagiști și urbaniști s-au înscris în cursa pentru cea mai bună idee de amenajare. Proiectele lor au fost analizate și jurizate de către un juriu internațional. Puteam să fi făcut o procedură mai simplă de atribuire a proiectării, care până acum să fi realizat deja proiectarea și să fi început lucrările. Dar am preferat un concurs de soluții la cel mai înalt nivel posibil din România, deoarece un juriu profesionist a putut ierarhiza mai multe proiecte intrate în competiție și asftel calitatea deciziei și implicit a viitorului parc să fie net superioară”, a transmis Ciprian Ciucu.

Conform edilului, zona care va fi amenajată are o suprafață de 16,6 hectare. Lucrarea va porni de la stăvilarul ciurel și Parcul Crângași, continuă în paralel cu promenada, cuprinde Insula Îngerilor și merge mai departe pe partea de vest a lacului, până l acanalul Dâmboviței.

Citște și: Bucureștiul are propriul „Cernobîl”: Insula Lacul Morii. Povestea sinistră din spatele proiectului comandat de către Ceaușescu, lăsat în paragină de 32 de ani. Ce planuri au edilii locali (FOTO) | EXCLUSIV

„De-a lungul zonei de promenadă cu lungimea de peste 2 km va fi o amenajare liniară, însă deloc monotonă. Traseul pietonal care pornește de la parcul Crângași până la Insula Îngerilor, în paralel cu promenada, va fi unul spectaculos, cu vegetație structurată pe 4 paliere de înălțime, facilități sportive, de relaxare și de petrecere a timpului liber”, a adăugat primarul.

După amenajare, în Parcul Lacul Morii, pe Insula Îngerilor, vor putea fi organizate evenimente culturale și sportive. Insula va avea plajă, debarcader și pontoane pentru sporturi nautice.

Câștigătorul proiectului a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă.

Am ajuns și în acest punct, de când îl aștept! De la începutul mandatului mi-am propus ca locuitorii Sectorului 6 să nu mai plece în alte zone din Capitală pentru a petrece timp liber de calitate, ci să rămână aici, ba chiar Sectorul 6 să fie un punct de atracție pentru bucureșteni. Iar Lacul Morii e un punct de atracție. Pentru concursul de soluții, am avut mai mulți competitori care s-au prezentat cu proiecte și un juriu internațional. Decizia a aparținut în totalitate specialiștilor. E un mod de luare a deciziilor care aduce plus valoare și calitate în astfel de obiective de investiții”, a declarat Ciprian Ciucu.

„Concursul de soluții este cea mai transparentă și democratică procedură de achiziții. Sectorul 6 e campion la concursuri de soluții, acestea e al doilea sau al treilea pe care l-am inițiat împreună”, a adăugat președintele OAR București, Emil Ivănescu.

Citește și: UNTOLD organizează un târg de Crăciun în București. Primarul Sectorul 6 Ciprian Ciucu: „Va fi la un alt nivel”

Juriul a fost format din arhitecți, peisagiști, urbaniști și biologi don România, Grecia, Portugalia și Germania. În final premiul I, în valoare de 2.677.700 de lei, a fost câștigat de Mrtapolis Arhitects Belgia, prin filiala din România. Tinerii arhitecți câștigători au lucrat la proiect 2.300 de ore.

„Vrem să readucem natura în această zonă. Avem nevoie de o vegetație care să reziste la secetă și care să readucă pe dig o biodiversitate care exista înainte. Apoi, am propus spații polivalente care pot fi amenajate rapid pentru anumite evenimente punctuale. Vrem să realizăm un parc pentru giuleșteni, pentru bucureșteni, un proiect care să aducă mai multă natură în oraș”, a spus arhitectul Cristian Panaite.