Bucureștiul are propriul „Cernobîl”: Insula Lacul Morii. Povestea sinistră din spatele proiectului comandat de către Ceaușescu, lăsat în paragină de 32 de ani. Ce planuri au edilii locali (FOTO) | EXCLUSIV

O mulțime de monumente istorice și construcții cu mare potențial turistic zac abandonate, în București. Printre ele se numără Insula de pe Lacul Morii. 

01 iul. 2022, 16:03

La Insula de pe Lacul Morii se poate ajunge pe două căi pietonale – alei, cu lățime de șase metri. Este vorba despre un drum care pornește din zona Crângași – promenadă reabilitată în 2022 (n.r. – investiții de 1,8 milioane de euro) și o altă cale de acces care vine din comuna Chiajna, un drum lăsat în paragină.

După cosmetizarea promenadei din Sectorul 6, din ce în ce mai mulți bucureșteni ies la plimbare pe lângă Lacul Morii, fie la o alergare. La finalul drumului refăcut îi așteaptă pe cetățenii și turiștii din Capitală sinistra insulă uitată de lume.

Deși ar putea fi un spațiu de agrement unde s-ar putea amenaja un parc – spații verzi, skate park, aparate de fitness ori o zonă unde ar putea fi organizate concerte, Insula de pe Lacul Morii se află într-un stadiu avansat de degradare, cu: asfalt crăpat, arcade pline de mâzgâlituri, ierburi și buruieni, o fântână lăsată în paragină.

Un festival la care au cântat Vanilla Ice și Prodigy, în anul 2007, a fost unul dintre ultimele evenimente importante care s-au desfășurat pe „insula-fantomă”.

Istoria Insulei Lacul Morii, din București

Nu mulți bucureșteni au ajuns pe Lacul Morii și foarte puțini cunosc povestea locului.

Lacul Morii este cel mai mare lac bucureștean, cu o suprafață de aproape 250 de hectare, mărginit de cartierele Giulești, Crângași și satul Roșu, Chiajna. Lacul a fost amenajat la comanda lui Nicolae Ceaușescu, pentru a feri orașul de o eventuală inundare provocată de revărsarea Râului Dâmbovița. Lucrarea a debutat în anul 1985 și s-a încheiat un an mai târziu.

Insula Lacul Morii are o suprafață de 33 de hectare. Nicolae Ceaușescu voia să creeze o zonă de agrement pentru bucureștenii care locuiau în zonă. Proiectul a fost gândit cu arcade, o fântână, un bazin mare de piatră albă, un foișor și un magazin. Nu a apucat să pună la punct proiectul, pentru că în decembrie 1989 a fost executat, iar politicienii care au venit la putere au lăsat totul în paragină, pe modelul Deltei Văcărești, gândită inițial ca un lac.

În locul Insulei se afla Cimitirul Crângași și Biserica Sfântul Ierarh Nicolae. Comuniștii le-au demolat. O săptămână au avut la dispoziție familiile să mute cadavrele. Doar câteva mii au fost strămutate (n.r. – ar fi vorba despre 12.000 de cadavre, marea majoritate aparținând oamenilor care au murit de ciumă). În plus, au mai fost demolate 400 de locuințe și două școli. Întregul teren a fost acoperit cu o placă de beton uriașă, invadată de apă. Evident, în urma acestui episod terifiant au apărut diverse mituri urbane, povești înfricoșătoare.

Astfel, din pricina trecutului zbuciumat, Insula Lacul Morii a ajuns să mai fie cunoscută și sub numele de „Insula Îngerilor”.

Ce planuri are administrația locală cu Insula Lacul Morii, „rușinea Bucureștiului”

Primăria Sectorului 6 susține că după 32 de ani în care a fost lăsată în paragină, Insula se află în atenția administrației publice locale, pentru a da o nouă față zonei cu mare potențial turistic.

„Direcția Generală Investiții Publice precizează cu privire la solicitarea de informații aferente strategiei de amenajare, investițiile și cheltuielile făcute ori prognozate în legatura cu Insula Lacul Morii și căile de acces către aceasta faptul că, a fost inclus în Lista obiectivelor de investiții pentru anul 2022 – obiectivul denumit ‘Studiul de specialitate în vederea amenajării Lacului Morii’.

În acest sens, a fost încheiat un contract cu Ordinul Arhitecților din România pentru servicii de consultanță și organizare de concurs de soluții pentru tema „Regenerare urbană și amenajare Parcul Lacul Morii”. Tema menționată implică realizarea unui proiect care să vizeze regenerarea urbană și amenajarea cheiului Lacului Morii, zonelor verzi aferente Insulei Lacul Morii, zonei de contact cu Parcul Crângași și prezentarea unei viziuni de ansamblu pentru tot malul Lacului Morii și pentru integrarea lui în București, cu scopul de a reda cetățenilor un spațiu urban important și util.

Potrivit acestui contract, la momentul actual, Ordinul Arhitecților din România pregătește documentația de concurs completă, care urmează a fi aprobată de către autoritatea contractantă, Primăria Sectorului 6. După aprobarea documentației de către autoritatea contractantă, concursul de soluții va fi lansat prin proiectarea site-ului său oficial, ca secțiune a site-ului Ordinului Arhitecților din România și prin promovarea în cadrul unor evenimente organizate de O.A.R.”, a transmis Primăria Sectorului 6, pentru RomâniaTV.net.

Insula se află în administrarea Apelor Române în prezent. Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, se află în discuții cu reprezentanții instituției menționate, pentru a putea demara lucrările la Insula construită de către Nicolae Ceaușescu.

„Insula Lacul Morii se află în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”. Autoritățile Publice Locale ale Sectorului 6 doresc integrarea Insulei Lacul Morii într-un proiect de agrement, și în acest sens s-a încheiat un protocol cu Administrația Națională „Apele Române” din care a făcut parte zona de promenadă a Lacului Morii care a fost executată.

După aprobarea de către Administrația Națională „Apele Române” a propunerilor venite din partea Autorității Locale a Sectorului 6 cu privire la Insula Lacul Morii vă vom putea furniza mai multe informații”, a mai transmis Primăria.

_

Foto: Andi Miron, 2022