Laptopul poate duce la infertilitate

Folosirea laptopului poate duce la infertilitate în cazul bărbaţilor, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii argentinieni.

RomaniaTV.net
02 dec. 2011, 21:29
Laptopul poate duce la infertilitate

Specialiştii au constatat că radiaţiile conexiunilor wireless afectează calitatea lichidului seminal. De asemenea, temperatura crescută a calculatorului ţinut pe genunchi are un efect nefast.

„Încă de la primele analize am observat că mobilitatea spermei scade. Nu ajunge la zero, dar procentajul a fost mai mic în cazul celulelor care s-au aflat în preajma laptopurilor, faţă de celulele care nu au fost influenţate de computere. Undele electromagnetice nu ucid celulele, dar le reduc mobilitatea”, a spus biochimistul Conrado Avendano.

O altă concluzie a studiului a fost că folosirea laptopului accelerează fragmentarea ADN-ului din celule. „Modul în care analizăm şi evaluăm bărbaţii se va schimba ca urmare a acestor studii de laborator. Cred că trebuie să investigăm mai mult aceste zone, din viaţa de zi cu zi a bărbaţilor, când vorbim de cupluri care nu pot avea copii”, a declarat ginecologul Cesar Sanchez Sarmiento.

Specialiştii argentinieni au anunţat că vor cerceta mai îndeaproape şi efectele utilizării telefoanelor mobile asupra bărbaţilor.