Laszlo Tokes rămâne fără Ordinul „Steaua României”. Decizia instanței este definitivă

Unul dintre liderii politici ai comunității maghiare din România, Laszlo Tokes, rămâne fără Ordinul „Steaua României”. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca nefondată, cererea pastorului reformat de anulare a decretului semnat de Klau Iohannis.

11 oct. 2023, 20:31
Laszlo Tokes rămâne fără Ordinul „Steaua României”. Decizia instanței este definitivă
Laszlo Tokes rămâne fără Ordinul „Steaua României”. Decizia instanței este definitivă

Laszlo Tokes rămâne fără Ordinul „Steaua României”, decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie fiind definitivă și irevocabilă. Instanța supremă a respins, ca nefondată, cererea politicianului de anulare a decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care i-a fost retras Ordinul Naţional.

Citește și: Laszlo Tokes i-a cerut lui Viktor Orban să susţină eforturile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc „într-un mod mai eficient”

Laszlo Tokes rămâne fără distincția națională

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri, printr-o sentință definitivă, că Laszlo Tokes rămâne fără decorația retrasă de președintele Klaus Iohannis în 2016, potrivit minutei de ședință a instanței. Curtea Supremă a respins acțiunea lui Laszlo Tokes față de actul șefului statului.

În 2009, Laszlo Tokes fusese decorat de către preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, pentru rolul său avut, în anul 1989, în Revoluţia de la Timişoara care a dus la căderea dictaturii ceauşiste. Pe 27 iulie 2013, Tokes a afirmat, într-un discurs la Băile Tuşnad, că Ungaria ar trebui să adopte un statut de protector asupra maghiarilor din Transilvania, aşa cum a făcut Austria în privinţa comunităţii germane din Tirolul de Sud. Revocarea distincţiei a fost iniţiată, în anul 2013, de premierul Victor Ponta, fiind retrasă, în final, de Klaus Iohannis. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat atunci retragerea decoraţiei acordate lui Tokes, având în vedere hotărârea Consiliului de Onoare pentru Ordinul Naţional „Steaua României”.

„Cel care acordă o distincţie vrea să răsplătească pe cel distins, să răsplătească un merit, cel care primeşte şi acceptă această distincţie trebuie să recunoască România şi Constituţia României, să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul domnului Laszlo Tokes”, declara la acea vreme Klaus Iohannis.

Fostul europarlamentar a deschis un proces în instanţele bucureştene, în care a solicitat judecătorilor anularea decretului semnat pe 4 martie 2016 de preşedintele Klaus Iohannis, prin care şeful statului i-a retras Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

„În rejudecare: Respinge acţiunea formulată de reclamantul Tokes Laszlo în contradictoriu cu pârâţii Administraţia Prezidenţială în calitate de reprezentantă a preşedintelui României – Klaus Werner Iohannis; Dacian Julien Cioloş – fost prim-ministru şi intervenientul Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional Steaua României, ca nefondată. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulată de pârâta Administraţia Prezidenţială în calitate de reprezentantă a Preşedintelui Românei – Klaus Werner Iohannis, ca nefondată. Definitivă”, se arată în decizia instanţei.

Citește și: Laszlo Tokes i-a luat banii lui Klaus Iohannis în instanţă. Pastorul maghiar susţine în continuare autonomia Transilvaniei, pe modelul Găgăuziei