Laura Codruţa Kovesi, despre funcţionarea Parchetului European: „Suntem deosebit de îngrijoraţi de Italia”

Laura Codruţa Kovesi, şefa Parchetului European s-a declarat, într-un interviu pentru IlSole24ore, ”deosebit de îngrijorată de Italia”, din cauză că nu a declanșat încă procedura de numire a procurorilor delegați europeni, în absența cărora instituția nu-și va putea începe activitatea.

09 mart. 2021, 12:34
Laura Codruţa Kovesi, despre funcţionarea Parchetului European: „Suntem deosebit de îngrijoraţi de Italia”

Laura Codruţa Kovesi a spus că până acum a numit 32 de procurori delegați în cadrul Parchetului European, din şapte țări: Slovacia, Germania, Estonia, Lituania, Olanda, Republica Cehă și România. „Evaluăm candidați din Bulgaria. În majoritatea celorlalte țări procesul este în desfășurare, în timp ce în Italia nu a început încă”, a declarat Kovesi pentru publicația italiană. Ea a subliniat că Parchetul European ”va investiga persoane puternice și bogate”, însă acest lucru nu o sperie. ”Nu mi-e frică. Dacă eşti curajos și respecți întotdeauna legea, rezultatele bune sunt asigurate”, a mai spus Kovesi, în interviul pentru IlSole24ore, preluat de Rador.

Parchet European (EPPO), un organism independent al UE,  va fi responsabil de investigarea și urmărirea penală în fața instanțelor din statele participante a infracțiunilor precum fraudă, corupție și fraudă transfrontalieră a TVA care au ca rezultat daune ce depășesc 10 milioane de euro, care lezează interesele financiare ale Uniunii. E vorba despre Infracțiuni semnificative – doar fraudele TVA variază între 30 și 60 miliarde de euro pe an – împotriva cărora autoritățile statelor individuale pot face puțin, din moment ce puterile lor se opresc la frontierele naționale.

Citeşte şi Laura Kovesi joacă tare: a respins 7 candidaţi bulgari pentru posturile de procurori europeni delegaţi

Reporter: Acum trebuie să înceapă activitatea Parchetul European. Ar fi trebuit să fie operațional la sfârșitul anului 2020, însă data a fost amânată. Când va începe?
Laura Codruța Kövesi: Dacă ar depinde de noi, am fi început de mâine. La nivel central suntem pregătiți: procurorii europeni au fost numiți în iulie 2020. Cu toate acestea, lipsește un element cheie: procurorii europeni delegați care trebuie să efectueze investigații în cadrul statelor. Suntem deosebit de îngrijorați de Italia, deoarece este foarte târziu. Mă bazez pe noul ministru al justiției pentru a accelera procedurile.

Reporter: În Italia, investigațiile pentru fraudă împotriva bugetului european ar putea oscila între 500 și 1.000 în fiecare an (printre cele mai multe din Europa). Câți avocați ar fi necesari?
Laura Codruța Kövesi: Numărul de cazuri potențiale este rezultatul unei estimări. Oricum, Italia va avea una dintre cele mai mari cifre de procurori europeni delegați, însă este prea devreme pentru a spune câți anume.

Reporter: În ce alte țări lipsesc procurori europeni delegați?
Laura Codruța Kövesi: Până acum am numit 32 de procurori delegați din 7 țări: Slovacia, Germania, Estonia, Lituania, Olanda, Republica Cehă și România. Evaluăm candidați din Bulgaria. În majoritatea celorlalte țări procesul este în desfășurare, în timp ce în Italia nu a început încă.

Reporter: Cooperarea judiciară nu va fi ușoară. Cum veţi lucra?
Laura Codruța Kövesi: Procuratura Europeană este un adevărat punct de cotitură. Structura și puterile sunt fără precedent, concepute special pentru a avea un impact major asupra investigațiilor transfrontaliere. Va fi ușor? Nu, 22 de state înseamnă 22 de legislații, 22 de proceduri, 22 de structuri, 22 de culturi… Dar sunt convinsă că suntem pregătiţi. Avem concentrarea corectă, spiritul potrivit, determinarea corectă de a reuși. Nu cunosc o provocare mai interesantă.

Citeşte şi Elena Udrea iese la atac. „Dacă o omoram pe Kovesi, aveam șanse ca DNA să ceară o pedeapsă mai mică”

Reporter: În raportul către Parlament, nu aţi ascuns problemele legate de resursele economice și de personal, întrebând deschis, dacă obiectivul era cel de a avea un Parchet eficient, sau pur și simplu de a arăta că acesta există. Au fost rezolvate aceste noduri?
Laura Codruța Kövesi: Trebuie să mărturisesc că obținerea unui buget suficient pentru 2021 a fost o provocare mult mai mare decât mă așteptam. Pentru mine era clar că volumul de muncă va fi mult mai mare decât cel prevăzut, având în vedere creșterea semnificativă a intereselor financiare europene de protejat. Cerem 55,5 milioane față de cele 37,7 milioane propuse de Comisie. Am primit aproape 45, un compromis bun. Ne-ar plăcea să folosim acești bani pentru a crește personalul și negociam deja cu Comisia.

Reporter: Infracțiunile de competența EPPO sunt infracțiuni importante care implică, prin urmare, persoane puternice.
Laura Codruța Kövesi: Desigur, vom investiga persoane puternice și bogate. Nu mi-e frică. Dacă eşti curajos și respecți întotdeauna legea, rezultatele bune sunt asigurate.