Laura Codruţa Kovesi, prima reacţie după ce a câştigat la CEDO. „Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor”

Laura Codruţa Kovesi, actualul procuror-şef european, şi-a exprimat speranţa că decizia CEDO reprezintă "reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani". Fosta şefă a DNA a menţionat că nu a depus o cerere pentru a obţine despăgubiri băneşti deoarece hotătârea Curţii Europene a Drepturilor Omului este, pentru ea, "un remediu".

RomaniaTV.net
05 mai 2020, 09:35
Laura Codruţa Kovesi, prima reacţie după ce a câştigat la CEDO. „Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor”

Laura Codruţa Kovesi a avut o primă reacţie, după ce judecătorii CEDO i-au dat dreptate în procesul intentat României cu privire la revocarea din funcţia de procuror-şef al DNA, transmite Biziday.

„Această decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) clarifică, în primul rând, o chestiune de principiu legată de independența procurorilor și, implicit, a sistemului judiciar, dar mai sunt și alte lucruri pe care le lămurește.

Decizia Curții Constituționale a României cu privire la revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a atribuit o putere discreționară ministrului justiției de a revoca un procuror cu funcție de conducere, fiind anulată în acest fel orice protecție a magistraților contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de altă parte, a înlăturat posibilitatea atacării efective a unei decizii de revocare, deși aceasta afectează un drept fundamental al persoanei.

Atunci când am introdus acțiunea la CEDO am declarat că ”doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, întrucât decizia Curții Constituționale poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public.”

Prin hotărârea sa, CEDO a stabilit că existat o încălcare a dreptului la un proces echitabil, deoarece decizia Curții Constituționale a limitat posibilitatea de a ataca decizia de revocare în fața unei instanțe de judecată, chiar dacă aceasta a afectat dreptul meu la viață profesională”, a precizat Laura Codruţa Kovesi.

Dan Barna, după victoria lui Kovesi la CEDO: „Deşi Dragnea nu mai contează în politică, apropiaţii săi sunt încă în funcţii”

„Așa cum și hotărârea CEDO menționează ”se pare că îndepărtarea prematură a reclamantului din funcția sa de procuror șef al DNA a învins chiar scopul menținerii independenței sistemului judiciar”.

Această hotărâre a CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apără de ingerințe politice discreționare din partea reprezentanților altor puteri într-un moment în care independența celor care investighează corupția sau alte fapte grave este pusă sub semnul întrebării în mai multe locuri și în mai multe modalități.

Nu am depus o cerere pentru despăgubiri bănești, pentru că am considerat că decizia CEDO este suficientă pentru mine ca remediu, dar și pentru că, nu doream ca o potențială compensație să fie plătită din bugetul de stat, implicit din banii românilor.

Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani!

Sper ca această decizie să dea curaj magistraților români!

Pentru toți cei care ne-au susținut, pentru cei care au susținut statul de drept, indiferent de riscurile, de intimidările și hărțuirile la care au fost supuși, astăzi este un moment important și reamintesc ceea ce am spus în ziua revocării: să nu abandonăm!

Sunt convinsă că a meritat, motiv pentru care spun din nou: NU abandonați!”, a transmis Laura Codruţa Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a câştigat procesul la CEDO împotriva României. Fosta şefă a DNA a contestat decizia de revocare din funcţie


loading...
Partenerii noștri