Laura Kovesi spune că EPPO va investiga persoanele sau grupurile care au încălcat sancţiunile împotriva Rusiei: „Putem face acest lucru. Avem procurori specializaţi”

Laura Codruţa Kovesi, şefa Parchetului European (EPPO) a declarat într-un interviu pentru Agenţia France-Presse că investigaţiile instituţiei pe care o conduce vor avea în vizor inclusiv persoanele care nu respectă sancţiunile blocului european împotriva Rusiei.

02 mart. 2023, 12:49
Laura Kovesi spune că EPPO va investiga persoanele sau grupurile care au încălcat sancţiunile împotriva Rusiei: „Putem face acest lucru. Avem procurori specializaţi”

Parchetul European are ca mandat să investigheze orice infracţiune care ar aduce un prejudiciu fondurilor Uniunii Europene. UE a impus o serie de sancţiuni Moscovei, în zece pachete succesive, ca pedeapsă pentru invazia din Ucraina. Acum, Laura Kovesi, şefa Parchetului European, vrea să urmărească inclusiv acele grupuri sau persoane care eludează măsurile şi alimentează maşinăria de război a Rusiei.

„Este un lucru pe care Comisia ni l-a cerut deja, ne-a întrebat dacă ne putem ocupa de el. Iar răspunsul nostru a fost: ‘Da, putem face acest lucru. Suntem pregătiţi să o facem'”, a declarat Laura Codruţa Kovesi în interviul pentru AFP. „Avem procurori specializaţi. Avem birouri în 22 de state membre. Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european care poate lupta cu acest tip de criminalitate”, a precizat ea.

Însă orice decizie de a adăuga la obiectivele EPPO şi pe cele de combatere a încălcării sancţiunilor va fi una politică, luată de liderii statelor membre ale UE, or nu sunt toţi mari fani ai EPPO, notează agenţia franceză de ştiri.

AFP a realizat interviul cu Kovesi miercuri, 1 martie, când EPPO a publicat cel de-al doilea său raport anual. Are 100 de pagini şi cifrele sunt impresionante. Cei 114 procurori ai biroului au 1.117 investigaţii active şi au îngheţat fonduri suspecte în valoare de 359 milioane de euro, de peste şapte ori mai mult decât bugetul organizaţiei. Dar Kovesi, o campioană anticorupţie în vârstă de 49 de ani, vrea să facă şi mai mult, relatează AFP.

Citeşte şi: Cum a scăpat Dragoş Săvulescu de toate problemele legale în Italia: „Practic, judecătorul italian s-a substituit instanțelor române”

Kovesi a venit la noua autoritate judiciară europeană din România, unde a fost cel mai tânăr procuror general al ţării şi prima femeie care a deţinut această funcţie. Ea a fost apoi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Investigaţiile sale i-au creat duşmani în guvernul român şi a fost demisă înainte de a fi recrutată pentru a conduce eforturile de combatere a fraudei din cadrul Uniunii Europene, explică France-Presse.

Noua sa funcţie europeană, spune Kovesi, este lipsită de interferenţe politice, iar echipele sale de specialişti au posibilitatea de a face urmărirea penală în toată Europa împotriva unor bande care au învăţat cum să profite de pe urma frontierelor deschise ale Europei.

EPPO a repurtat deja succese notabile, cum ar fi Operaţiunea Amiral, o investigaţie ce a destructurat o reţea care se face vinovată de fraude cu TVA în valoare de 2,2 miliarde de euro. A început ca o operaţiune de mică amploare, autorităţile fiscale portugheze solicitând ajutor pentru investigarea unei mici firme ce vindea telefoane mobile, tablete şi alte dispozitive electronice. În cele din urmă, specialiştii EPPO au descoperit o reţea de fraudă cu TVA care avea ramificaţii în toate cele 27 de state membre.

Citeşte şi: STENOGRAME Andrew Tate a încercat să-i convingă pe Diana Şoşoacă şi George Simion să-l apere