Lavrov a prezentat la ONU proiectul de rezoluţie pentru coordonarea luptei împotriva jihadiştilor

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, le-a prezentat membrilor Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluție pentru coordonarea acțiunilor tuturor forțelor care luptă împotriva grupării Statul Islamic (SI) și altor organizații teroriste,

30 sept. 2015, 15:42
Lavrov a prezentat la ONU proiectul de rezoluţie pentru coordonarea luptei împotriva jihadiştilor

‘Astăzi le-am prezentat membrilor Consiliului de Securitate proiectul unei asemenea rezoluții. El se bazează pe documente adoptate anterior de Consiliu, cu accent pe desfășurarea unor acțiuni contrateroriste concertate, cu respectarea normelor și principiilor de drept internațional’, a spus ministrul de externe rus.

Anterior, în discursul susținut la Adunarea Generală a ONU, președintele rus Vladimir Putin a venit cu propunerea ca în cadrul Consiliului de Securitate al ONU să fie convenită o rezoluție privind coordonarea acțiunilor și crearea unui front comun de luptă împotriva SI.

Citeşte şi Putin: E mai bine să lupţi în teritoriile ocupate de terorişti decât să AJUNGĂ EI în CASA NOASTRĂ

Șeful diplomației ruse a enumerat țările a căror participare la reglementarea politică a conflictului sirian o găsește utilă. Pe această listă au fost incluse Rusia, SUA, Arabia Saudită, Iranul, Turcia, Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Iordania și Qatarul. În afară de aceasta, în opinia lui Lavrov, ar fi utilă și ‘ar majora șansele la succes’ ralierea UE și a Chinei în lupta împotriva SI.

Potrivit lui Lavrov, Moscova îndeamnă la coordonarea eforturilor tuturor celor capabil să lupte împotriva SI și la folosirea, pentru planificarea acțiunilor comune, a unui comitet de stat-major al ONU. În opinia sa, ‘acesta este exact acel caz când este nevoie de expertiza militară a membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate, pentru organizarea maxim eficientă a activității antiteroriste cu toate țările din regiune’.