Lavrov anunţă dezintegrarea Ucrainei: „Vor să fie stăpâni pe propriul destin”

"Republicile" separatiste proruse din estul Ucrainei anunţă că se unesc şi cer referendum de anexare la Rusia a Doneţkului, Luganskului şi Hersonului.

20 sept. 2022, 17:02
Lavrov anunţă dezintegrarea Ucrainei: „Vor să fie stăpâni pe propriul destin”

Lavrov, reacție după ce oficialii pro-ruși din Donbas au anunțat referendumuri pentru aderarea la Rusia: „Popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta. Vor să fie stăpâni pe propriul destin”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că inițiativa de a organiza referendumuri în regiunile separatiste Donețk (RPD) și Lugansk (RPL), Herson și Zaporojie cu privire la aderarea la Rusia vorbește despre dorința popoarelor care trăiesc în aceste teritorii de a-și decide în mod independent propria soartă.

Românul care luptă în Legiunea Străină din Ucraina: „Acesta nu este un război corect, când o armată luptă împotriva civililor. Dacă Ucraina este cucerită, următoarea poate fi România”
„Încă de la începutul operațiunii militare speciale, da, în general, și în perioada care a precedat-o, am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta”, a afirmat Lavrov, citat de Interfax.

„Și întreaga situație actuală confirmă că ei vor să fie stăpâni pe propriul destin”, a mai spus ministrul rus de externe.

Liderii ”republicilor” separatiste proruse autoproclamate la Doneţk şi Lugansk anunţă că îşi unesc eforturile şi cer organizarea de urgenţă a unui referendum de anexare la Rusia cât mai rapid, în care este vizată şi regiunea Herson. Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak a declarat că planurile de organizare a referendumurilor de anexare la Rusia a republicilor separatiste pro-ruse autoproclamate Doneţk şi Lugansk provin din ”teama de înfrângere”, relatează CNN.

Liderul ”republicii” de la Doneţk Denis Puşilin, şi-a îndemnat luni omologul din Lugansk, într-un apel telefomic, pe Leonid Pasecinik, la o acţiune comună în acest sens.

Vicepreşedintele Consiliul de Securitate al Federaţiei ruse Dmitri Medvedev şi-a exprimat marţi, într-o postare pe Telegram, susţinerea acestor referendumuri, pe care le consideră ”esenţiale”.

Data de 4 noiembrie ar fi fost stabilită de către Doneţk, potrivit unui corespondent la Moscova al mai multor publicaţii franceze, Paul Gogo, citat de Le Figaro.

Primarul oraşului Doneţk îi acuză pe ucraineni de atrocităţi în oraş. 13 civili ar fi fost ucişi în bombardamentele de luni
Este vorba despre o dată simbolică, deoarece este Ziua Unităţii Naţionale a Rusiei, care comemorează o revoltă populară din secolul al XVII-lea, când au fost expulzate forţe poloneze din Moscova.

Regiunea Herson, luată cu asalt de la începutul lui septembrie de către armata ucraneană, a particpat la acest apel.

Medvedev și șeful Dumei de stat spun că susțin referendumurile
Declarațiile lui Saldo sunt în concordanță cu cele făcute de fostul președinte Dmitri Medvedev cu puțin timp înainte, tot marți, acesta cerând Kremlinului să îi lase pe separatiști să se alăture Rusiei.

La scurt timp după anunțul lui Saldo privind planurile pentru un referendum în Herson, șeful parlamentului rus a declarat că va susține aderarea regiunilor la Rusia.

„Astăzi, trebuie să sprijinim republicile cu care am semnat acorduri de asistență reciprocă”, a declarat președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, referindu-se la acordurile prin care Moscova a recunoscut DPR și LPR, înainte ca Moscova să-și trimită trupele de invazie în Ucraina, în februarie.

Serghei Lavrov a dat și el un semnal pozitiv într-o declarație la televiziunea rusă de stat: „Încă de la început… am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta”.