Românul care luptă în Legiunea Străină din Ucraina: „Acesta nu este un război corect, când o armată luptă împotriva civililor. Dacă Ucraina este cucerită, următoarea poate fi România”

Tony, un român în vârstă de 37 de ani din Alba, luptă de aproape două luni în Ucraina, alături de camarazii din Legiunea Străină formată de regimul de la Kiev pentru a primi soldaţi voluntari care vor să ajute în războiul împotriva Rusiei.

19 sept. 2022, 20:24
Românul care luptă în Legiunea Străină din Ucraina: „Acesta nu este un război corect, când o armată luptă împotriva civililor. Dacă Ucraina este cucerită, următoarea poate fi România”

Bărbatul s-a alăturat Legiunii Internaționale de Luptă pentru Ucraina la sfârșitul lunii iulie 2022, după ce a rămas impresionat de drama poporului ucrainean, dar şi de posibilitatea ca Rusia să îşi continue planurile expansioniste, dacă va reuşi să-şi atingă obiectivele în Ucraina.

„Acesta nu este un război corect. Într-un război se luptă o armată cu altă armată, nu se luptă militarii împotriva civililor. Iar dacă Ucraina cade în mâinile rușilor, următoarea țară invadată ar putea fi România”, a spus pentru Ziarulunirea.ro, românul aflat acum pe frontul din Ucraina.

Acesta a mers, mai întâi, ca voluntar în Vama Isacea, din județul Tulcea, cu intenția de a trece apoi granița, ca să lupte pentru Ucraina. Timp de circa o lună, și-a oferit sprijinul pentru organizațiile neguvernamentale și autoritățile locale la primirea refugiaților fugiți din calea războiului din Ucraina.

La sfârșitul lunii iulie a reușit să pășească, în sfârșit, pe tărâm ucrainean, cu scopul de a se înrola în Legiunea Străină din Ucraina, o formațiune militară multinațională constituită în special din mercenari plătiți din America de Sud, Statele Unite ale Americii și Europa.

Citeşte şi: Primarul oraşului Doneţk îi acuză pe ucraineni de atrocităţi în oraş. 13 civili ar fi fost ucişi în bombardamentele de luni

Un bun prieten al acestuia din Constanța, i-a cumpărat mare parte din echipamentul militar, de la articole de îmbrăcăminte, la lunetă și dispozitive de vedere pe timp de noapte și i le-a trimis în Ucraina, astfel refăcându-și mare parte din dotările avute.

„Mulţi mi-au spus că sunt prea curajos, alţii că sunt inconştient, unii chiar trădător şi alţii încă îmi mulţumesc. Pentru cei ce nu înţeleg: sunt aici pentru că pot face diferenţa, lupt pentru colegii mei şi nu reprezint pe nimeni decât pe mine”, a completat el, potrivit sursei citate.

Timp de două săptămâni a participat, alături de alți „legionari”, la un stagiu de instrucție, în care a învățat tactici de luptă, cei mai buni dintre ei fiind trimiși „pe front”. Astfel, el s-a alăturat Brigăzii Mecanizate 92 și, împreună cu alte batalioane ucrainene și unul leton, s-a deplasat circa 400 km până la granița de est a Ucrainei, participând la luptele grele pentru eliberarea de sub ocupație rusească a regiunii Harkov.

Acesta a mărturisit că cele mai grele momente au fost când armata rusă a bombardat neîncetat orașul, indiferent că a fost vorba despre obiective militare sau construcții civile, membrii Legiunii Străine Ucrainene fiind nevoiți să se adăpostească și să supraviețuiască 7 zile în subsolul unei clădiri. Mai spune că a fost foarte bine primit de către populația din Ucraina, când oamenii au aflat că este român, iar România i-a ajutat încă de la început pe refugiații fugiți din calea conflictului militar.

Citeşte şi: Lunetistul Wali, deţinătorul recordului mondial pentru ucidere de la distanţă, s-a întors să lupte în Ucraina