Le Monde: „Este singurul tratat de divorţ posibil”, avertizează Barnier Londra, care va trebui să plătească factura Brexitului

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier exclude o renegociere a acordului Brexitului - însă nu şi a declaraţiei politice care-l însoţeşte - şi subliniază riscul unui ”no deal” din cauza impasului de la Londra, relatează Le Monde.

RomaniaTV.net
23 ian. 2019, 14:18
Le Monde: „Este singurul tratat de divorţ posibil”, avertizează Barnier Londra, care va trebui să plătească factura Brexitului

Fostul şef al diplomaţiei franceze a acordat acest interviu cotidianului francez, care precizează că acesta a primit tot marţi alte două ziare europene, publicaţiile poloneză Rzeczpospolita şi luxemburgheză Wort în biroul său, la etajul cinci al clădirii Berlaymont, sediul Comisiei Europene (CE) la Bruxelles.

Cu 66 de zile înaintea ieşirii programate a regatului Unit din UE, Barnier a argumentat ”calm” şi ”lucid” de ce acordul pe care l-a negociat timp de 17 luni cu Londra în numele Celor 27 rămâne ”singurul tratat de divorţ posibil” – în pofida faptului că tratatul şi declaraţia politică ce-l însoţeşte au fost respinse masiv de către deputaţii britanici la 15 ianuarie.

Constatând că ”există două majorităţi”, Barnier apreciază că liderii britanici ”au nevoie de timp, iar noi trebuie să respectăm acest tump democratic”. El vrea să creadă că ”un acord ordonat va fii per ansamblu conform tratatului” semnat la sfârşitul lui 2018, pentru că este ”singurul tratat de divorţ posibil”, potrivit Le Figaro.

În pofida respingerii acordului cu 432 la 202 voturi în Camera Comunelor, ”tratatul poate fi în continuare susţinut şi îl punem în perspectivă”, a apreciat el, printr-o eventuală revizuire a declaraţiei cu privire la viitoarea relaţie.

”Noi suntem pregătiţi să lucrăm din nou la această declaraţie politică, pentru a o face mai ambiţioasă. Dacă înţeleg bine dezbaterile de dincolo de Canalul Mânecii, există o voinţă să se găsească o cale”, subliniază Barnier. ”Însă dacă Guvernul şi deputaţii britanici nu-şi schimbă poziţia, vom ajunge mecanic la un 0171no deal”, avertizează negociatorul-şef, transmite News.ro.

În privinţa problemei Irlandei, Michel Barnier subliniază că este necesară ”relativizarea problemei «backstop»-ului”, un termen folosit în vederea evocării garanţiei că nu se vor impune frontiere între Irlanda şi Irlanda de Nord, în pofida faptului că această miză ”priveşte întreaga Europă”, din cauza regulilor care urmează să fie aplicate produselor care intră pe continent din regat.

”Avem, de asemenea, o obligaţie de a controla aceste produse. Ele trebuie să fie conforme standardelor pieţei interne. Trebuie să-i protejăm pe consumatorii polonezi, francezi sau luxemburghezi şi întreprinderile”, a spus el.

Actuala linie a ”backstop”-ului, porivit căreia Irlanda de Nord ar urma să păstreze regulile interne ale pieţei interne, iar Regatul Unit ar urma să rămână în întregime într-o Uniune Vamală, este impusă de Brexit, consideră Barnier, care aminteşte că ”Londra a refuzat” o soluţie ”mai simplă”, propusă în 2017.

În contextul în care unele voci reclamă un ”backstop” limitat în timp, Barnier respinge acest lucru, subliniind că ”o asigurare nu mai este operaţională atunci când este limitată în timp”. ”Backstopul este doar o asigurare, nu este acolo pentru a fi utilizat. El nu va mai fi necesar imediat ce un acord specific cu privire la Irlanda va fi găsit, care să soluţioneze definitiv problema absenţei unei frontiere”, subliniază el.

În privinţa unei amânări a Brexitului, Michel Barnier aminteşte că ”această decizie va trebui să fie luată la cererea britanicilor şi să fie aprobată de Cei 27 prin consens” şi că nu este posibil ca această decizie să fie prezumată.

Problemele pe care le creează Uniunii o amânare, şi anume cu privire la alegerile europene prevăzute în mai, fac în prezent obiectul unei examinări juridice, pentru a ”nu perturba funcţionarea democratică a instituţiilor europene”.

Cu privire la ipoteza unui ”no deal” – adică lipsa unui acord -, problema celor 3,5 milioane de europeni care au reşedinţa în regat va fi ”prioritară”, afirmă negociatorul-şef.

”Există puncte care depind de UE”, aminteşte Barnier, şi anume problema ”statutului rezidenţilor de lungă durată”, care ”ar putea să se aplice britanicilor expatriaţi”, precizează el. ”Vor exista drepturi care vor trebui acordate în mod coerent la nivelul statelor. Vor exista mijloace pentru ca (statele) să fie ambiţioase, cu condiţia ca Regatul Unit să acorde reciprocitate cetăţenilor europeni”, adaugă el.

Însă Cei 27 ”se pregătesc”, dă el asigurări, şi ”vor fi pregătiţi” în cazul unui ”no deal”. ”Însă acest «no deal» nu poate fi o sumă de «minideals», o situaţie de «business as usual»”, avertizează Barnier, subliniind că ”rupturi” şi ”consecinţe grave” sunt de aşteptat inclusiv în cazul unui acord, iar un ”no deal” nu va face decât să le accentueze.

Britanicii vor trebui să plătească factura divorţului cu UE inclusiv în cazul unui Brexit fără acord, a insistat negociatorul-şef în acest interviu acordat mai multor ziare europene, potrivit site-ului 20minutes.fr.

”Am spus întotdeauna un lucru simplu; toate angajamentele Regatului Unit, atât timp cât ţara este membră UE, vor fi respectate”, chiar dacă ”va fi mai dificil să fie respectate în cazul unui «no deal»”, afirmă el.

Regatul se află în bugetul plurianual în curs, pe perioada 2014-2020, care acoperă de asemenea perioada de tranziţie prevăzută de acord.

Textul nu prezintă o cifră, ci o metodă de calcul. Guvernul britanic a avansat o sumă cuprinsă între 40 şi 45 de miliarde de euro, o sumă neconfirmată de UE.

Barnier afirmă că ”aceste angajamente au o natură juridică din punctul de vede al dreptului internaţiona”. ”Nu-mi imaginez că britanicii nu-şi respectă angajamentele internaţionale”, a adăugat el.

În acest interviu, francezul reiterează că următoarea mişcare în vederea deblocării adoptării finale a acordului divorţului le revine britanicilor, care ”se află la momentul adevărului” şi ”au nevoiede timp”.

Premierul Theresa May încearcă să găsească o majoritate care să susţină noi discuţii cu UE, în timp ce deputaţi britanici au făcut demersuri pentru a prelua controlul asupra situaţiei, în contextul apropierii datei Brexitului, prevăzut la 29 martie.

În opinia sa, lucrurile pot ”începe să se mişte rapid” în cazul unor compromisuri cu privire la ”declaraţia politică”, un text fără valoare constrângătoare, care va fi anexat tratatului şi care trasează conturul relaţiilor de după Brexit între Londra şi UE, a subliniat Barnier pentru Wort.

Disensiunile din clasa politică britanică alimentează temeri cu privire la un Brexit fără acord, iar Cei 27 şi-au accelerat pregătirile în eventualitatea acestui scenariu.

Sute de posturi de vameşi au fost înfiinţate, mai ales în ţările situate în apropierea Regatului Unit, şi urmează să fie luate măsuri ”pentru ca avioanele să poată ateriza”, a declarat Barnier.

SUCCESIUNEA LUI JUNCKER ”NU ESTE UN SUBIECT”

Întrebat despre o eventuală succesiune a sa a actualului preşedinte al CE Jean-Claude Juncker, Michel Barnier a răspuns că ”acesta nu este un subiect”.

”Am spus de la început că voi duce această misiune până la capăt şi, aşa cum aţi constatat, suntem departe de a fi terminat”, motiv pentru care Michel Barnier nu a intrat procesul de desemnare a candidatului Partidului Popular European (PPE, dreapta), din care face parte.