Lech Walesa: Occidentul trebuie să răspundă prin forţă la agresiunea Rusiei

Fostul președinte polonez Lech Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 1983, consideră că Occidentului nu-i rămâne altceva de făcut decât „să răspundă prin forță la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei", transmite agenția ucraineană Unian.

17 mart. 2015, 11:48
Lech Walesa: Occidentul trebuie să răspundă prin forţă la agresiunea Rusiei

„Putin și Rusia au călcat în picioare principiile pe care este construită Europa — libertate, tratate, înțelegeri, garanții. În acest caz, statelor occidentale nu le rămâne altceva de făcut decât să răspundă prin forță la agresiunea rusă”, a afirmat Walesa într-o declarație pentru postul polonez de televiziune TVN24.

Nicolae Timofti: Securitatea Republicii Moldova este în PERICOL

În același cadru, liderul istoric al sindicatului polonez „Solidaritatea” a făcut apel la Occident să ajute Ucraina, inclusiv prin livrarea de armament. El a adăugat că, în timp ce Rusia utilizează forța brutală în Ucraina, Occidentul încearcă un fel de joc politic care nu poate duce la o normalizare a situației din estul ucrainean. „Cum poți juca și câștiga, când el (Putin) joacă box, în timp ce noi jucăm șah?”, s-a întrebat retoric fostul președinte al Poloniei în perioada 1990-1995.

În context, Lech Walesa a apreciat că, spre deosebire de Ucraina, Polonia se află în siguranță întrucât este membră a NATO și UE și nu are pe teritoriul ei o minoritate rusă importantă.