„Lecţia de prim ajutor” poate fi descărcată gratuit pe smartphone

Începând din octombrie 2013, utilizatorii de telefoane cu sisteme de operare iOS şi Android pot descărca şi utiliza aplicaţia "Lecţia de prim ajutor" offline. Astfel, aplicaţia poate fi folosită şi atunci când smartphone-ul nu este conectat la internet. De asemenea, pentru varianta online, a fost inclusă şi o hartă interactivă care generează lista celor mai apropiate spitale de locul în care se găseşte utilizatorul.

24 oct. 2013, 09:51

Această aplicaţie este oferită gratuit posesorilor de smartphones în cadrul programului „Lecţia de prim ajutor”, dezvoltat de Asociaţia MaiMultVerde şi ING Asigurări de Viaţă în parteneriat cu SMURD.

Aplicaţia de prim ajutor pentru smartphone-uri a fost lansată în august 2012 şi este prima de acest fel disponibilă în limba română. Variantele online şi offline pot fi descărcate gratuit din App Store şi Google Play. Prin intermediul acestei aplicaţii, posesorii de smartphone-uri cu sisteme de operare iOS şi Android au la dispoziţie un instrument util în situaţii de urgenţă, cu ajutorul căruia pot obţine rapid informaţii şi soluţii pentru cele mai des întâlnite probleme medicale.

Puteţi descărca aplicaţia Lecţia de prim ajutor de pe App Store AICI

Puteţi descărca aplicaţia Lecţia de prim ajutor de pe Google Play AICI

În aplicaţie, soluţiile pentru primul ajutor sunt structurate în 13 capitole, disponibile pe pagina principală a aplicaţiei, care grupează într-o formă intuitivă cele mai des întâlnite categorii de urgenţe medicale, dar şi informaţii utile pentru acordarea primului ajutor: Procedura de semnalare la 112, Persoană căzută la pământ, Primul ajutor pentru copii, Urgenţe majore, Manevra Heimlich, Hemoragii, Fracturi, Accidente, Arsuri, Intoxicaţii, Urgenţe de sezon, Prevenţie şi Trusa de prim ajutor. Componenta cea mai importantă a aplicaţiei este motorul de căutare. Acesta „interoghează” baza de date a aplicaţiei şi oferă situaţiile de urgenţă şi soluţiile corespunzătoare căutării. Alegând răspunsul care se potriveşte cel mai bine situaţiei date, utilizatorul va fi ghidat pas cu pas în acordarea primul ajutor până la sosirea ambulanţei.

Tot începând din această lună, aplicaţia online include şi o hartă interactivă care generează lista celor mai apropiate spitale de locul în care se găseşte utilizatorul.

Tehnologiile folosite în dezvoltarea aplicaţiei sunt Sencha Touch 2.0+ şi PhoneGap. Aplicaţia pentru smartphones a fost dezvoltată de echipa Webcrumz şi a primit „Silver Prize” în cadrul galei ZF Mobilio 2013 la categoria „Best Mobisite”.

De la lansarea aplicaţiilor pentru smartphones până în 15 octombrie, peste 16.500 de utilizatori au descărcat aplicaţia Lecţia pentru prim ajutor. În plus, pentru a susţine demersurile destinate salvării de vieţi, ING Asigurări de Viaţă a donat către SMURD, la începutul anului 2013, suma de 10.000 euro, echivalentul a 10.000 de descarcări ale aplicaţiei de prim ajutor din Google Play şi App Store.

În România, tot mai multe persoane folosesc smartphone-uri, peste 50% dintre respondenţii unui studiu realizat recent de ING declarând că deţin unul. Un alt studiu, dat publicităţii de GfK România în aprilie 2012, arată că 52% dintre utilizatorii de smartphone cumpără produse electronice care să îi ajute în diferite situaţii concrete, iar aproape 16% dintre persoanele din mediul urban care folosesc smartphone-uri şi internet utilizează aplicaţii din categoria „sănătate-medical”.