Greşeala banală pe care o fac aproape toţi românii care stau la bloc! S-a schimbat legea, amenzile pot ajunge până la 3.000 de lei!

Toți românii care locuiesc la bloc trebuie să știe că există o lege care le permite anumitor persoane să intre peste ei în apartamente în orice zi și la orice oră.

16 feb. 2024, 22:15
Greşeala banală pe care o fac aproape toţi românii care stau la bloc! S-a schimbat legea, amenzile pot ajunge până la 3.000 de lei!
Lege de ultimă oră pentru românii care stau la bloc! Amenzile pot ajunge până la 3.000 de lei!

Greşeala banală pe care o fac aproape toţi românii care stau la bloc! Potrivit legii nr.196/2018, românii care locuiesc la bloc și nu  permit accesul în locuință a președintelui sau administratorului unei asociații de locatari riscă să primească o amendă de până la 3.000 de lei!

Citește și Incendiu de proporții într-un bloc din Oltenița! Mai mulți oameni au rămas blocați de flăcări în balcoane

Anunț de ultimă oră pentru românii care stau la bloc!

Această lege a fost votată în 2018 și poate fi aplicată în anumite condiții. De exemplu, administratorul blocului poate să intre în apartamentul tău atunci când uiți apa de la robinet deschisă. Măsura este cumva necesară, dacă ținem cont de faptul că din cauza unei imprudențe de acest gen și celelalte apartamentele pot fi inundate în cazul în care el nu intervine.

De asemenea, administratorul poate să intre în apartamentul tău și atunci când organizezi o petrecere prea zgomotoasă, pentru a remedia rapid problema care îi deranjează pe vecini.

Mai mult, dacă locuința ta necesită o serie de reparații sau de lucrări de construcții, administratorul are tot dreptul să intre în apartament. În acest caz, se emite în mod normal un preaviz.

Dacă te-ai gândit vreodată să nu le permiți accesul acestor persoane în apartamentul tău ar trebui să te mai gândești o dată pentru că o astfel de acțiune îți poate aduce o amendă, iar sancțiunile pornesc de la 500 de lei și pot ajunge până la 3.000 de lei, potrivit capital.ro.

Cine plătește dacă te inundă vecinul în 2024

De cele mai multe ori evenimentele neplăcute apar atunci când ne așteptăm mai puțin. De exemplu, unul dintre cele mai frecvente și mai nefericite incidente care pot să apară la bloc este să te trezești inundat de vecinul sau să îl inunzi pe cel care locuiește sub tine.

Astfel de situații au loc, de regulă, atunci când sunt probleme mai grave, iar apartamentele sunt toate pe aceeași coloană.

Ca să scapi repede și eficient de astfel de situații neplăcute, o soluție eficientă este să închei o poliță de asigurare. În cuprinsul poliței, trebuie să fie specificate și inundațiile.

Dacă ai o astfel de poliță, iar vecinii sunt destul de înțelegători, totul se poate rezolva pe cale amiabilă, fără prea mult scandal, în cazul în care l-ai inundat pe cel care locuiește sub tine.

Dacă tu ești cel inundat de către vecin, trebuie să afli care este sursa inundației astfel încât apa să fie oprită în scurt timp. După, trebuie să afli cine este vinovatul și îți evaluezi paguba materială.

Este recomandat să faci poze la fața locului astfel încât evaluarea pagubei să fie una cât mai realistă și mai credibilă. Acestea vor fi considerate dovezi concludente pentru recuperarea pagubei.

Situația devine complicată în cazul în care nu ai poliță de asigurare, însă, nu trebuie să îți faci griji. Dacă te afli într-o astfel de situație primul pas este să anunți asociația de proprietari. Acesta va fi responsabilă pentru întocmirea unui proces verbal prin care se constată toate pagubele.

Apoi, după ce este semnat procesul de către toate persoanele prezente, următorul pas este să apelezi la o firmă de evaluare care estimează valoarea pagubei. Dacă vecinul refuză să îți plătească daunele cauzate, singura variantă este acționarea lui în instanță.

Atunci când vecinul își recunoaște vina, acesta trebuie să scrie o declarație pe care o semnează atât el, cât și persoanele păgubite. În plus, trebuie să știi că potrivit Legii nr. 196/2008, poți cere să fii despăgubit din fondul de reparații al Asociației de proprietari.

Citește și RO-ALERT de la Termoenergetica! Peste 1.100 de blocuri din Capitală rămân fără căldură și apă caldă din cauza unei avarii masive