Lege esențială pentru consumatorii din România. Proiectul a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis

O nouă lege votată de Parlament vine în sprijinul consumatorilor. Proiectul a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis.

16 iun. 2023, 10:43
Lege esențială pentru consumatorii din România. Proiectul a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis

S-a schimbat legea, în beneficiul consumatorilor. Potrivit unui proiect de lege trecut marți de Parlament, clienții au dreptul să primească un produs nou la schimb, în termen de 30 de zile de la achiziție, în cazul în care acesta e neconform.

Mai concret, consumatorii vor putea beneficia curând de înlocuirea directă a bunurilor „în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăși 30 de zile calendaristice”.

Altfel spus, consumatorii pot alege între repararea sau înlocuirea produsului.

În prezent, majoritatea comericanților încearcă să convingă clienții să accepte prima variantă, repararea produsului. De regulă, solicitarea pentru procesul de înlocuire se lovește de anumite ostilități din partea comercianților. Astfel, procesul de înlocuire devine dificil și de durată.

Iată explicația inițiatorilor proiectului: „(…) bunurile aveau deja un viciu la momentul achiziționării, sens în care, consumatorul trebuie să fie protejat prin înlocuirea acestora”, scrie site-ul AvocatNet.ro.

Proiectul de lege trebuie întâi promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial înainte de a se putea aplica.

Românii cumpără din ce în ce mai puțin. Sărăcire la foc automat

Între timp, românii continuă să se confrunte cu o sărăcire fără precedent. În doi ani de zile, valoarea coșului de cumpărături a crescut cu aproximativ 60%, potrivit specialiștilor. Salariul mediu a crescut în aceeași perioadă cu 20%.

„În primul rând, rezultatele sunt chiar mai drastice, pentru că ceea ce vedem sunt datele pe 2021. Majoritatea creșterilor de prețuri, cel puțin pe zona alimentară, au fost pe anul 2022, atunci când din top 10 cele mai mari scumpiri de peste 30% la produse în România, nouă dintre acestea au fost la produse alimentare de bază, cum ar fi uleiul, cartofii, margarina, orezul, fasolea.

Ne spune INS că peste 40% din cheltuielile unei familii obișnuite au ajuns să fie alocate pentru produsele alimentare de bază. Este un procent fără precedent la nivel european. Și bulgarii stau mai bine decât noi, ceea ce ne arată că prețurile au crescut foarte mult și că nivelul salarial în România a rămas, din păcate, în urma inflației”, a comentat Adrian Negrescu, pentru B1 TV.